Банкеръ Daily

Финансов дневник

България от 15 години е готова да влезе в еврозоната, твърди Николай Василев

България е много по-готова за влизане в еврозоната от повечето дори членове на еврозоната, камо ли от не членовете. Ние вече 23 години почти имаме валутен борд, който работи отлично. Даже хората вече са забравили епохата, когато имаше хиперинфлация. В България има икономическо спокойствие и растеж. Страната ни от 15 години е готова да влезе в еврозоната. Ние се мотахме, закъсняхме. Няма какво да се подготвяме. Това заяви пред БНТ бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Според него все още трябва да се довършат някои неща в банковия сектор, но повечето подготовки са технически, а не са икономически. "Най-големият ефект от влизането в еврозоната е, че ще има повече инвестиции, туризъм и търговия и доходите трябва да продължат да растат с тенденция доближаване до средноевропейските", допълни Василев.

"Никой нито в България нито извън нея не е имал намерение да променя валутния курс, изобщо не става дума за такова нещо. Това, което се случи, е лоша комуникация и липса на подготовка, защото България не разбра кой и защо предложи тази промяна. Тя можеше да бъде обяснена предварително и да бъде показана по друг начин", смята Василев.

"За пръв път от толкова години забелязвам, че всички партии, медии, цялата българска общественост, първо, е против събарянето на валутния борд и промяната валутния курс. Сега всички се оказаха защитници на валутния курс и това е много положително, и второ, виждам, че всички партии и институции са за влизане в еврозоната, защото досега не бях чул дори БНБ убедително да каже, че е за влизане в еврозоната", каза още той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във