Банкеръ Daily

Финансов дневник

България очаква двойно повече средства от ЕС

В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти (с около 13,3 млрд. евро) повече  спрямо пакета за текущия период (2014-2020 г.), съобщи Министерството на финансите по повод продължилото пет дни заседание на Европейския съвет, което завърши със съгласие и окончателно споразумение по следващия дългосрочен бюджет и пакета за възстановяване.

Преди да получи какво и да е обаче, следват ключови преговори между Европейския съвет и Европейския парламент. И двете страни обявиха готовност да започнат разговорите в най-кратки срокове.

В позицията на Европарламента се посочва, че институцията приветства решението за възстановителния фонд, но не подкрепя намаляването на дългосрочния бюджет на ЕС. Преговорният екип на ЕП настоява и за нови източници на приходи за Европейския съюз, което е от решаващо значение за справедливото погасяване на общия дълг, който ще бъде емитиран, за да се финансира пакетът за възстановяване. В позицията има и изрично настояване за гаранции за въвеждане на принципа евросредства срещу спазването на върховенството на закона.

Все пак според предварителните изчисления на финансовото министерство страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", като според финалното споразумение по-голямата част от тях - 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства.  Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16.7 млрд. евро. 

"България успя да отстои ключовите си интереси и да излезе от преговорите с повишен национален пакет по приоритетната за страната Кохезионната политика, като бе договорен национален пакет, надвишаващ с 597 млн. евро този от настоящия програмен период. По този начин България е сред малцината, които ще получат увеличение и то в максимален размер от 7%", заявяват от МФ.

Румъния и Гърция - още по-доволни

Срещата на върха на ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха на ЕС.

"Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис. 

Румъния ще получи внушителната сума от 79,9 милиарда евро за европейски проекти, съобщи румънският президент Клаус Йоханис след заседанието в Брюксел, на което беше постигнато споразумение за пакета за икономическо възстановяване.

"Това е много важно споразумение за Румъния. След много сложни дискусии, след много сложни преговори, след четири дни и четири нощи преговаряне постигнахме за Румъния една внушителна сума - 79,9 милиарда евро - за европейски проекти", заяви Йоханис.

Задочен спор

По темата за средствата, предвидени за България, задочно поспориха евродепутатите Емил Радев (ГЕРБ) и Радан Кънев (ДСБ). 

"Уви, политическите напъни да се омаловажат усилията на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов не спират. Алтернатива обаче не се гради, като подкопаваш доверието към страната ни в Европа! Ние, евродепутатите добре знаем колко трудно се взимат решения и се постигат компромиси в ЕС, затова бих припомнил на колеги като Радан Кънев, че българските каузи са над междупартийните битки и интереси. Важно е преди всичко да сме единни, защитавайки перспективите за по-добро развитие на България! Защото сега на ход е Европейският парламент - той има последната дума", написа Емил Радев в социалните мрежи. 

По-рано Радан Кънев разкритикува днешния анонс на премиера Бойко Борисов относно параметрите на финансирането. 

"Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там без да обяви позициите, които ще защитава, без публично обявена платформа, без консултации с Народното събрание и депутатите в Европейския парламент. Естествено - без национален план и експертен екип. Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи... Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула", подчерта Кънев. 

Отношение по темата взе и евродепутатът Петър Витанов (БСП), според когото 1 млрд. повече за кохезионна политика е оценка за степента на изостаналост на българската икономика. 

"По отношение на България няколко мита. Действително ние получаваме 1 млрд. повече за кохезионна политика, но искам дебело да подчертая, че това не е успех. Това по-скоро е оценка за степента на изостаналост на българската икономика. Очевидно повечето пари означават, че ние наваксваме с по-бавни темпове изоставането си спрямо средните европейски равнища. Давам за пример други страни от Централна и Източна Европа, които вече успяха да достигнат средноевроепйските доходи. Освен това процентът, с който са увеличени средствата, следва общия темп на растеж", уточни Витанов. 

По думите му нещо хубаво и позитивно е, че вече средствата трябва да бъдат обвързани с върховенството на закона и с оценката на европейския семестър, а именно необходимостта от реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във