Банкеръ Daily

Финансов дневник

България очаква 9.7 млрд. евро от еврофондовете

Над 9.7 млрд. евро е прогнозната стойност на средствата, които може да получи България от европейските фондове в новия програмен период 2021-2027 година. Това става ясно от стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от европейските фондове, който е публикуван за обществено обсъждане. Около 1.7 млрд. евро е националното съфинансиране, като общата прогнозна сума достига 11.43 млрд. евро за следващите седем години. 

Най-много средства за страната ни са предвидени по оперативните програми за развитие на човешките ресурси, за развитие на регионите и за конкурентоспособност и иновации в предприятията - съответно 1.85 млрд. евро, 1.83 млрд. евро и 1.55 млрд. евро. 

Следват средствата за околна среда - общо около 1.8 млрд. евро.

Горе долу толкова са разписаните евросредства за транспортна свързаност. Около 1 млрд. евро са заложени за научни изследвания, иновации и дигитализация, а 900 млн. евро - за образование. 

По програмата за храни и основно материално подпомагане страната ни може да получи 280 млн. евро, а от фондовете за техническа помощ - около 120 млн. евро. 

В описанието на стратегията се казва, че: "Това е документът, в който се определя стратегията на държавата членка и нейните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на Европейския съюз и Общата политика в областта на рибарството".

Отбелязано е също, че документът очертава основните направления на инвестициите с европейско финансиране през следващия програмен период.

Това са:


  • иновативен и интелигентен икономически преход чрез иновации и приложна наука;

  • чист и справедлив енергиен преход, зелени и сини инвестиции, кръгова икономика;

  • подобряване на мобилността и регионалната свързаност;

  • развитите на човешките ресурси и образование;

  • устойчиво и интегрирано развитие на регионите в страната.

Извън тази стратегия остават средствата от фонда за възстановяване на ЕС. Обществените консултации  по документа ще приключат на 30 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във