Банкеръ Daily

Финансов дневник

България няма да влезе в "чакалнята на еврозоната" при различен валутен курс

Народно събрание прие решение, според което България няма да участва във валутния механизъм ERM II при различен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

Проектът на решение е подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". "За" проекта на решение гласуваха 140 народни представители, "против" бяха двама, а 66 се въздържаха. 

Проектът на решение предвижда при договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 г., министърът на финансите и управителят на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за 1 евро.

С проекта се посочва още, че България не участва в Механизма на обменните курсове (ERM II) при централен курс между еврото и лева различен от централния курс 1.95583 лв. за 1 евро.

Заради напрежението и спекулациите, че тихомълком се отменя валутният борд, премиерът Бойко Борисов поиска от Горанов и Радев промените в закона да бъдат допълнени с нещо като предпазна клауза. Министър-председателят настоя курсът на лева към еврото, който теоретично подлежи на преговори с Еврогрупата и ЕЦБ, да бъде приеман само с ратификация на българския парламент.

Предстои Комисията по бюджет и финанси да разгледа на второ четене промени в Закона за БНБ, с които за първи път от 20 г. ще бъде допълнен текстът, уреждащ фиксирания курс на лева към еврото. Те бяха внесени на 23 януари чрез преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон.

Всичко по темата очаквайте в новия брой на в. "Банкеръ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във