Банкеръ Daily

Финансов дневник

България на картата на инвеститорите

Броят на проектите, създадени от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през 2018 г. се е увеличил на фона на спад в Европа като цяло. Това е заключението  в  проучване на Ernst & Young за атрактивността на Стария континент за  инвеститорите. Данните показват, че през миналата година проектите у нас са били 43, докато през 2017-а са 33. Създадените нови работни места вследствие на тази реализация  са 7398 - с 37% повече спрямо 2017 г., когато новите работни места са едва 2739.

Традиционно, най-големите инвеститори в България са Германия, която създава 5375 работни места, САЩ с 618 работни места и Великобритания, на която се дължат 195 работни места. Те са предимно в сферата на бизнес услугите, на информационните технологии, на транспорта и логистиката.

Според анализа преките чуждестранни инвестиции в дигиталния сектор са 15. С този брой  страната ни изпреварва някои членки на Европейския съюз като Дания, Италия и Чехия.

В Европа спадът при преките чуждестранни инвестиции е 4% за първи път от шест години насам. При все това нивата им остават на второто най-високо ниво от 2000 година, когато одиторската компания  започва да събира такива данни. Нагласата на инвеститорите обаче е песимистична: едва 37% от компаниите, обект на проучването, допускат повишаване на интереса към влагането на пари в Европа през следващите три години. Изключение прави технологичният сектор, който се отклонява от  тази тенденция. През 2018-а броят на проектите там, финансирани чрез преки чуждестранни инвестиции, скача до рекордно ниво от 1227 броя (увеличение от 5% спрямо предишната година). Растежът се дължи основно на фирми от САЩ.

"Въпреки че европейският пазар продължава да е привлекателен за глобалните инвеститори, основно благодарение на големината и разнообразието си, в момента наблюдаваме ефекта от Брекзит и други събития, свързани с политическа и икономическа несигурност, които водят до влошаване на оптимизма на инвеститорите", отбелязва Анди Болдуин, управляващ съдружник на EY за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.

Сред първите 10 европейски страни по  реализация на преки чуждестранни инвестиции добри резултати показват Испания (32%), Белгия (29%), Полша (38%), Турция (14%) и Ирландия (52%). Извън първите 10, Италия отчита увеличение от 63% спрямо предишната година, което представлява най-бързия ръст сред първите 20 държави в Европа. Двуцифрен спад пък отчита Холандия, (-32%), Швеция, (-32%) и Чехия, (-51%).

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във