Банкеръ Daily

Финансов дневник

България може да въведе еврото не по-рано от 2024 г.

България може да се присъедини към Еврозоната не по-рано от 2024 година, прогнозира агенция "Фич" в последния си доклад. 

Експертите от рейтинговата агенция разглеждат участието на българския лев в ERM II и влизането на страната в Банковия съюз през юли 2020 г. като важен етап, тъй като това е двугодишен процес на успешно прилагане на реформите и подобрена устойчивост на банковия сектор. Той също така отразява ангажимента на властите в еврозоната към разширяването на еврото във време, когато макро и политическите рискове са се увеличили значително в Европа. Сега фокусът ще се насочи към изпълнение на критериите за конвергенция за присъединяване към еврозоната, както и към неформалните ангажименти, специфични за България, включително подобряване на рамката за борба с прането на пари. 

Агенцията напомня, че страната ни пое допълнителни ангажименти за антикорупционни и съдебни реформи. "Предвид двугодишното минимално изискване за престой в ERM II и обичайния период за оценка от 6 до 12 месеца, смятаме, че еврото може да бъде прието най-рано през януари 2024 г.", прогнозира "Фич". 

Според агенцията обаче съществува несигурност кога България ще изпълни всички критерии за членство, предвид разликата в стандарта на живот спрямо страните от Еврозоната

Fitch очаква икономиката на България да се свие с 5,7% през 2020 г. Очакванията й е с влошават спрямо април, когато прогнозата бе за спад от 5.1 на сто. Това отразява отразява неблагоприятното въздействие на пандемията от коронавирус върху потреблението, инвестициите и износа.

Икономиката на България се сви с 9.8% през второто тримесечие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във