Банкеръ Daily

Финансов дневник

България може да получи още 692 млн. еврофинансиране през есента

При положение, че  многогодишната финансова рамка на ЕС- 2021-2027,  бъде приета до края на годината, България може да получи до 692 милиона еврофинансиране. Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона лева. Това включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност.  Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след днешното редовно заседание на правителството, предаде репортер на "Банкеръ". 

"Скъсяването на срока да приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, би позволило на България може да получи до 692 милиона еврофинансиране още тази есен", коментира Дончев и  уточни, новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона. Това е предложението, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона", уточни Томислав Дончев.

Според него огромните по обем средства почти ще удвоят парите, които би използвала България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда. Това обаче в никакъв случай не означава безразборно харчене и  безусловно финансиране, защото акцентът трябва да падне върху справянето с икономическите последици от пандемията на първи план, а сред това дигитална трансформация и стабилизирането на икономиките. 

Към момента не ясно как ще се разпределят парите, но позицията на България е, че то трябва да бъде сходно  начина, по който се разпределя към момента. 

Междувременно Европейският парламент обяви, че здравната криза и борбата с икономическите последици от нея са основен приоритет в работата на ЕС, но мерките за възстановяване предвиждат трансформацията на Европа в екологична посока.

Предложението на Комисията за фонд от 750 млрд. евро за икономическо стимулиране в допълнение към промененото предложение за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. отговарят на призивите на Парламента за мащабен пакет за реконструкция на Европа, в който централно място следва да играе борбата срещу климатичните промени.

Фондът за възстановяване, представен в пленарна зала от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен с названието "Ново поколение ЕС", цели да намали ефекта от кризата и да създаде предпоставки за устойчиво развитие след нея. Предложението за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. предвижда заделянето на 25% от финансовите средства за мерки, свързани с климата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във