Банкеръ Daily

Финансов дневник

България може да остане остров на евтините кредити

Политиката на Европейската централна банка за повишаване на лихвените проценти почти не се усеща у нас и в момента изглеждаме като един остров на ниските лихви, защото във всички страни около нас по ипотечните кредити те са над 6 процента. В България те си остават в рамките на 2.3 до 2.8 процента. Фиксираните лихви, към които има много голям интерес през последните месеци, се движат между 3 и 4 на сто.

Ниските лихви карат пазара да е активен и тази година ще отбележим абсолютен рекорд в кредитирането спрямо всички предишни години, казва Тихомир Тошев пред "Блумбърг".

Лихвените нива се влияят от конкуренцията на банковия пазар. Ние имаме малък пазар, а много банки на него и това е една от причините лихвите ни да остават ниски. Значение има и ликвидността на системата, защото имаме над 68 млрд. депозити. За повечето банки те на практика са все още безплатен ресурс, тъй като не дават лихви по тях. Само някои малки кредитни институции вече започнаха да дават по депозитите 1-1.5% лихви

„Добрата новина за хората с депозитите е, че от следващата година и по-големите банки ще предложат лихви по депозитите, но не трябва да очакваме някакви много високи нива, каквито бяха в периода 2008-2010 година", отбелязва управителят на "Кредит център".

Според него, това задържане на ниските лихви по ипотеките няма да може да продължи много дълго: "Моите очаквания са, че още от януари ще видим първите по-сериозни повишения на лихвените нива, но те няма да достигнат нивата в Унгария, Румъния и Чехия, където вече са над 7 процента".

И още: "Увеличението на лихвите няма да постави под риск кредитите на домакинствата и няма да има вълна от лоши кредити и проблеми с обслужването им”.

Хората с по-ниски доходи се изтеглиха от кредитния пазар и през последното тримесечие регистрирахме 2% спад в ипотечното кредитиране спрямо миналата година.

И банките, и техните клиенти са внимателни, никой не иска да прави грешни стъпки сега, защото те няма да са полезни за нито едната от двете страни.

"Смятам, че няма да има тежки сътресения следващата година. Ще има по-спокоен, по-нормален пазар, нормална кредитна активност и ще минем без големи проблеми през 2023-та", допълва експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във