Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БЪЛГАРИЯ ИНВЕСТ УВЕЛИЧИ ПЕЧАЛБАТА СИ ПЕТ ПЪТИ

България Инвест вече е сред кредитните институции, които БНБ класифицира в трета група. Както е известно, банките са разпределени в пет групи според балансовото си число, като в първата са институции с общ размер на активите над 500 млн. лв., във втората са тези с балансово число от 300 млн. до 500 млн. лв., в третата влизат банките с активи от 100 млн. до 300 млн. лв., а в четвърта група са тези, чието балансово число е до 100 млн. лева. В пета група БНБ подрежда клоновете на чуждестранни банки у нас.
През 2000 г. България Инвест се подвизаваше в четвърта група. Благодарение на политиката на мениджърите си Олег Недялков, Димитър Костов и Страхил Виденов, председателствани от Димитър Желев, тя успя да привлече много нови клиенти и да разшири пазарния си дял.
През изминалата година балансовото й число нарасна с 34% и към края на декември надхвърли 113 млн. лева. Средствата, привлечени от граждани и фирми, са се увеличили с 31.6% и в края на 2000 г. са над 93.2 млн. лева. Печалбата на банката е 1.212 млн. лв. и в сравнение с 1999 г. е нараснала повече от пет пъти. Възвръщаемостта на акционерния й капитал е 10.93%, а на активите - 9.38 процента.
България Инвест ще продължи да развива своите услуги в посока на електронните разплащания и управлението на активи. В момента тя мениджира финансови активи на свои клиенти за над 93 млн. лева. От тях над 69 млн. лв. са държавни ценни книжа, закупени от граждани и фирми които са ги поверили на банката за управление. България Инвест успя да продаде 4.6 хил. дебитни карти и от началото на 2001 г. предлага услугата плащане на сметки по телефона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във