Банкеръ Daily

Зимната икономическа прогноза на ЕК:

България и Естония с най-малък икономически растеж в региона

Хърватия ще отчете най-високото ниво на икономически растеж сред страните от Централна и Източна Европа, докато България и Естония - най-ниско. Това показва публикуваната преди дни Зимна икономическа прогноза на Европейската комисия.

Силно пострадалата хърватска икономика ще се възстанови с 5,3% през 2021-а след спад от 8,9% през 2020-та. Отскокът през 2021 г. се основава на възстановяването на вътрешното търсене, след като мерките за ограничаване на пандемията бъдат премахнати и повече хора бъдат ваксинирани. Очаква се постепенно възстановяване на пазара на труда, което да стимулира частното потребление. Междувременно инвестициите трябва да се възстановят на фона на вече силната динамика в строителния сектор, подкрепена от възстановителни усилия след силни земетресенията от миналата година в Петриня и Загреб. Очаква се и постепенно увеличаване на дългосрочните инвестиционни проекти, пише изданието Emerging Europe.

ЕС очаква всички държави-членки да се върнат към положителен растеж през 2021 гoдина. Сред другите забележителни прогнози за региона са тази за Словения, където се очаква 4.7% ръст на БВП, както и Словакия и Унгария, за които ЕК прогнозира по 4% ръст на икономиките.

В долната част на таблицата са Естония и България. Икономическият растеж на Естония е намалял с 3% през 2020 г., един от най-ниските спадове в ЕС, резултат от относително ограничено свиване на частното потребление и устойчивостта на износа. БВП се очаква да нарасне с 2,6% през тази година.

В България икономическата активност значително намаля през 2020 г. поради пандемията Covid-19, до голяма степен поради значителна загуба на приходи от чуждестранни туристи. Като цяло се очаква реалният БВП да спадне с 4.9% през 2020 година

Очаква се, че вътрешното търсене ще остане слабо през първата половина на 2021 г., предвид предполагаемото разширяване на мерките за ограничаване. Евентуалното повторно отваряне на икономиката трябва да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина на 2021 г., но възстановяването в чуждестранния туризъм е изправено пред риск, свързан с относителните нива на ваксинация и разпространение на заразата в България в сравнение с алтернативни туристически дестинации.

На този фон реалният растеж на БВП се очаква да достигне 2.7% през 2021 г., преди да се ускори до 4,9% през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във