Банкеръ Daily

Финансов дневник

България е за 15% глобален корпоративен данък

България се е обявила за въвеждането на 15% глобален корпоративен данък във всички страни членки на ЕС. Позицията на страната ни е била потвърдена на последния съвет на финансовите министри от ЕС - ЕКОФИН, който се проведе на 18 януари. 

Проектът на директива, който е бил представен от Европейската комисия, предвижда нови правила за гарантиране на минимално ефективно данъчно облагане конкретно за големи мултинационални групи предприятия и големи изцяло национални групи предприятия, опериращи на единния пазар, с годишни приходи в консолидирания финансов отчет над 750 млн. евро. Той предвижда допълнително данъчно облагане на тези групи до определено минимално ниво. Това представлява допълнително ниво на облагане към съществуващото корпоративното данъчно облагане в съответната държава и от него не произтичат директни задължения за промяна на съществуващата в нея корпоративна данъчна ставка, пояснява Министерството на финансите. 

"България приветства предложението на Комисията за директива и подкрепя предприетия подход за въвеждане на Модела на правила на ОИСР по координиран начин на територията на всички държави - членки на ЕС. Вярваме че по този начин ще се постигне по-голямо съответствие на правилата с първичното законодателство на ЕС и това ще доведе до по-голяма правна сигурност за лицата. Считаме, че новият международен модел за данъчно облагане на многонационалните компании представлява огромно предизвикателство не само за Европейския съюз, но и за целия свят и е необходимо внимателно и ефективно разглеждане на законодателното предложение". Това гласи позиция, защитена от страната ни по време на ЕКОФИН. 

В същото време обаче три страни от ЕС - Естония, Унгария и Полша, е възможно да блокират вдигането на корпоративния данък за големите мултинационални компании. Тяхната позиция е, че президентът на САЩ Джо Байдън няма да намери подкрепата на Конгреса и Съединените щати в крайна сметка няма да увеличат ставката, което ще постави Европа в неизгодно икономическо положение. Протестите от Талин, Будапеща и Варшава представляват сериозно предизвикателство за опитите на ЕС да приложи правилата навреме, тъй като данъчните споразумения на ЕС изискват единодушна подкрепа, пише "Политико".

Договорката на ниво ОИСР предвижда вдигането на на минималния глобален корпоративен данък да се случи от 1 януари 2023 година. В България това включва малък брой български групи и много дъщерни дружества и клонове на големи чуждестранни корпорации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във