Банкеръ Daily

Еврокомисията ни напомни:

България е правно задължена да въведе еврото

Валдис Домбровскис

Европейската комисия публикува доклада за конвергенцията от 2020 г., в който представя оценката си за напредъка, постигнат от държавите членки извън еврозоната по отношение на приемането на еврото.

Докладът обхваща седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция, се казва в съобщение на Европейската комисия от 10 юни. 

"Днешният доклад за конвергенцията показва окуражаващ напредък от страна на някои държави, въпреки че те все още трябва да преминат през няколко етапа, преди да могат да се присъединят към еврозоната. Както винаги, Комисията е готова да подкрепи тези държави членки. Важен етап по този път е присъединяването към валутния механизъм ERM II, за което Хърватия и България се подготвят в момента. Приветстваме усилията и на двете държави в тази посока", заяви вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис.

В предишния свои изказвания Домбровскис подчерта, че "България може да се присъедини към механизма ERM II още през юли, ако изпълни и последното условие пред нея", което по думите му е увеличението на капитала на ПИБ. 

Както "Банкеръ" писа, Първа инвестиционна банка продаде всички 110 милиона права за увеличението на капитала й на аукциона, който се проведе на 10 юни. Срещу тези права ще се записват акции от новата емисия, която банката пласира чрез Българската фондова борса. 

Планираният краен срок за записване на акциите от притежателите на права е на 25 юни. Тогава ще е ясно дали страната ни е изпълнила последното изискване за членство в ERM II. 

За въвеждането на еврото като национална валута България отговаря на два от четирите официални критерия, като един от тях е членството в ERM II. Страната ни не отговаря и на изискванията за ценова стабилност заради растящата инфлация. България покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във