Банкеръ Daily

Владислав Горанов потвърди:

България е подкрепила искането за данъчно облагане на полетите

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че страната ни е подкрепила декларацията на холандското правителство с искане за данъчно облагане на дейността на авиационните оператори. 

Според финансовия министър обаче е твърде рано да се каже дали декларацията на холандското правителство за авиацията ще се отрази на цената на самолетните билети. 

"Самата декларация отправя апел към ЕК да изготви анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира. Твърде рано е и не може да се направи оценка първо дали комисията ще предложи такова решение, защото декларацията е заявление от тези 8 държави към комисията, но дали тя ще се съгласи да разработи подобен анализ и да предложи законодателно решение, е въпрос на преценка на самата ЕК", посочи Горанов пред журналисти в Народното събрание. 

Той поясни, че при евентуална инициатива от Еврокомисията, документът следва да измине целия законодателен път между Европейския съвет и Европейския парламент. До изготвяне на законово промени би се стигнало само ако държавите членки на ЕС се обединят около него.

Във вторник евродепутатът Радан Кънев съобщи, че "изненадващо и потайно Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”, заедно с министерствата на финансите на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети". 

Кънев смята, че мястото на България не е в тази “коалиция” и интересът на българските граждани е обратен на предлаганите политики, тъй като България няма развита ЖП мрежа и ЖП свързаност с другите страни-членки на ЕС. Друг негов аргумент е, че разстоянието, което икономически активните български граждани трябва да преминат, за да стигнат до икономически активните региони на ЕС, е непосилно с друг вид транспорт, освен авиационния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във