Банкеръ Daily

Финансов дневник

България е на четвърто място в привличането на инвестиции по плана "Юнкер"

Европейският фонд за стратегически инвестиции, създаден по плана „Юнкер“, се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции. Това стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд. евро по плана „Юнкер“ в 28-те държави членки на ЕС. Общо 972 000 стартиращи фирми и малки и средни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране.

България запазва четвъртата си позиция сред първите пет държави в ЕС по размер на привлечени инвестиции спрямо БВП. Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро. Първите пет държави, класирани по ред на задействаните инвестиции спрямо БВП, са Гърция, Естония, Португалия, България и Латвия.

Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции в България възлиза на 472 млн. евро към септември тази година, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро.

Европейската инвестиционна банка е одобрила 7 проекта за финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти в България на приблизителна стойност от 320 млн. евро, които да задействат допълнителни инвестиции за общо 874 млн. евро, посочват от БНР. Относно малките и средни предприятия (МСП) са одобрени 14 споразумения с банкови посредници, финансирани от Европейския инвестиционен фонд с подкрепата на фонда EFSI на обща стойност 151 млн. евро, което ще задейства общи инвестиции за около 1,6 млрд. евро за 9670 МСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във