Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУЛБАНК СИ ПРИБИРА ВЕРЕСИИТЕ ОТ ИВАН ЗОГРАФСКИ

ЯПОНСКИЯТ ХОТЕЛ - ЗАСТРАШЕН ОТ ПУБЛИЧНА ПРОДАН

Колкото и да му е тъжно на пословично известния със скъперничеството си Иван Зографски - мажоритарен собственик на престижния хотел Кемпински - Зографски, най-сетне ще трябва да се бръкне с 5 млн. щ. долара, за да се разплати с кредитора си БУЛБАНК. Защото след цели пет години ослушване, през които се водиха безконечни съдебни битки, от дълга към банката в размер на 7 млн. щ. долара, който Зографски наследи, са издължени едва 2 млн. щ. долара. И то след като през 1996 г. БУЛБАНК запорира сметките на родолюбивия германски бизнесмен от български произход.
Иван Зографски се прослави у нас през декември 1994 г., когато купи на безценица 80% от акциите на Японския хотел, носещ името Ню Отани, благодарение на небезизвестната тогавашна шефка на Агенцията за приватизация (АП) Ренета Инджова, която днес е кандидатка за голямата политика, като лидер на Демократичен Алианс.
Оценителите на първата по рода си у нас огромна хотелиерска сделка пресметнаха, че тя ще струва на инвеститора 62 млн. щ. долара. От АП бяха по-ларж и решиха, че Японецът струва най-много 41.3 млн. щ. долара. В крайна сметка бай Иван, както умалително наричат Зографски приближените му, го придоби само за 31.3 млн. щ. долара - по онова време не се коментираше дали с връзки, дали по партийна, или по модната към днешна дата ченгесарска линия. Инджова бе горда, че сключи най-голямата сделка в живота си. Вестник БАНКЕРЪ пък оттогава все е недоволен от нея, най-малкото заради декарите атрактивна земя, които заедно с хотела бяха продадени на безценица. Особено като се има предвид, че днес квадратен метър застроена площ в Лозенец се продава средно по около 500 щ. долара.
Може би днес малцина помнят прелюбопитния факт, че от всичките осем кандидати за хотела единствен Зографски научи навреме, че сделката може да се плати и с брейди облигации по българския външен дълг. И то тогава, когато на местните юридически лица бе забранено да търгуват с него, без изричното разрешение на Министерството на финансите. Така Зографски удари в десетката и хотелът му излезе едва 17 млн. щ. долара при тогавашна цена на една брейди облигация от близо 0.30 щ. долара при 1 щ. долар номинал.
Цели седем години по-късно дойде време да се развали кефът на бай Иван, който твърде дълго разиграва държавната БУЛБАНК.
Според решението на Върховния касационен съд, както научи в. БАНКЕРЪ, ако въпросните 5 млн щ. долара не бъдат внесени по сметка на кредитната институция, компетентните длъжностни лица още в началото на следващата седмица ще запечатат атрактивния хотелски комплекс Кемпински-Зографски в столичния кв. Лозенец, за да го подготвят за публична разпродажба.
Такъв е крайният изход от нелепата съдебна битка, която вече пет години Иван Зографски води срещу законните искания на БУЛБАНК да й бъде погасен отпуснатият от нея кредит през далечната 1989 година. Естествено той е даден на тогавашната държавна фирма Витоша Ню Отани. Но новият собственик е бил перфектно информиран колко и какви са задълженията на хотелското бижу в София, което слага в джоба си. Дългата преписка между кредитора БУЛБАНК и продавача АП ясно доказва това. Но амбициозната Ренета Инджова сякаш пропуска тези дребни подробности, а благодарният й бай Иван години наред се позовава на устната договорка с нея и се прави на ударен по въпроса за дълга - не знаел за него?
На 23 април тази година тричленен състав на Върховния касационен съд под председателството на Кина Чутуркова излезе с окончателно и неподлежащо на обжалване решение по спора. То потвърждава становищата на всички съдебни инстанции, които от 1997 г. насам имаха нелесната задача да разглеждат жалбите на Иван Зографски и винаги да ги отхвърлят.
А основният мотив на германския гражданин от български произход да се жалва бе, че още през януари 1995 г., плащайки цената по сключената през декември 1994 г. приватизационна сделка за продажбата на хотел Витоша Ню Отани, той си бил платил и дълга, възлизащ тогава на 447 098 519 лева.
В нелепите си мотиви Зографски отива и още по-далече, като противно на всякаква икономическа логика и на действащото у нас законодателство твърди, че получавайки от него парите по сделката, АП вместо да се издължи на БУЛБАНК (?!), неправомерно била превела приходите в бюджета. Въпреки че законът я задължава да направи точно това, а купувачът - в случая Зографски, да си уреди сам дълговете, които е наследил.
В многобройните съдебни дела собственикът на Японския привличаше като ответници както приватизационната агенция, така и Министерството на финансите. Край на този цирк най-сетне сложи Върховният касационен съд с решението си от този понеделник. За пореден, но вече последен път на Зографски надълго и нашироко му е обяснена простичката истина, произтичаща от българските закони - като купуваш участие в дадено дружество, ако няма други изрични уговорки в договора, наследяваш всичките му активи и пасиви. И тъй като в договора между Иван Зографски и АП подобни клаузи липсват, е повече от ясно, че погасяването на дълга от 7 млн. щ. долара си остава грижа на дружеството, чийто мажоритарен собственик стана той. При положение че навремето Иван Зографски го получи почти като коледен подарък от Ренета Инджова, е най-малкото неморално пет години да върти цигански истории и да принуждава кредитора да обявява за публична продан хотелски обект от ранга на Японския.

Facebook logo
Бъдете с нас и във