Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУЛБАНК НАБУТА ИМПЕРИЯТА НА НИКОЛАЙ БАНЕВ В СЪДА

Лавина от съдебни дела е надвиснала над фирмената империя на Николай Банев. Водената от него АКБ Корпорация е изправена пред могъщи противници - БУЛБАНК и държавата, които със смазваща последователност засипват съдилищата с искания корпорацията и нейното фирмено бижу - Полимери, да бъдат обявени в несъстоятелност. Миналата седмица Софийският градски съд образува дело по молбата на БУЛБАНК за обявяване в несъстоятелност на АКБ Корпорация и адвокатите на банката поискаха да бъде насрочена дата за първото съдебно заседание. Според запознати с политиката на кредитната институция, по този начин тя дава сигнал на оглавяваната от Николай Банев корпорация, че е крайно време да погаси заема от 6 млн. щ. долара или поне онези 1.5 млн. щ. долара, чието изплащане е просрочено.

Юристи смятат, че ако банката искаше незабавно да изправи длъжника си до стената, щеше да извади изпълнителен лист и след това да заведе изпълнително дело срещу корпорацията. Тази процедура щеше да струва на БУЛБАНК определени разходи, но кредитната институция можеше да ги прибави към задълженията на АКБ Корпорация. Този вариант е по-изгоден за банката, тъй като й позволява веднага да придобие 60.2% от акциите на Полимери, заложени в нейна полза от корпорацията. БУЛБАНК можеше да предложи тези акции на други фирми, включително и на западни инвеститори, които да станат новите господари на химическия комбинат. В полза на банката е ипотекирана и електроразпределителната станция на Полимери. Чрез нея се захранват много от предприятията в Девня и НЕК не би имал против да я придобие.
БУЛБАНК обаче

предпочете по-щадящ подход

към своя длъжник и заведе дело за обявяване в несъстоятелност. То не е свързано със съдебни разходи и може да бъде прекратено веднага, ако АКБ Корпорация се издължи.
В интервю за в. БАНКЕРЪ преди десетина дни президентът на корпорацията Николай Банев обяви, че може да върне целия заем до 10 юни 2001 година. Той се закани да направи това и да извади всичките си обороти от БУЛБАНК, ако ръководството й не се съгласи да предоговори кредита и да като смекчи условията по него. Банев подчерта, че до момента корпорацията е изплатила на банката над 9 млн. щ. долара и едва ли е в нейна изгода да губи клиенти като АКБ Корпорация и Полимери.
Президентът на корпорацията напомни, че през лятото на 1998 г. бил принуден да вземе кредит от БУЛБАНК в размер на 12.95 млн. щ. долара, за да купи от държавата нейния дял в Полимери. Той бил притиснат да направи това, за да може АКБ Корпорация, която по това време бе собственик на 34% от капитала на химическия комбинат, да придобие над 50% от него. Банев нямал друга възможност да постигне целта си, тъй като Българска холдингова компания се отметнала от предварителното споразумение да му продаде своя пакет акции от Полимери, който купила изгодно със съдействието на АКБ Корпорация. Според президента й Николай Банев именно некоректността на холдинговата компания го хвърлила в прегръдките на БУЛБАНК.
АКБ Корпорация обслужва задълженията си до 2000 г., когато започват и първите й затруднения. Тогава Банев успя да се измъкне от положението, като продаде 34-процентния дял на корпорацията в текстилната фирма Декотекс в Сливен на мажоритарния й собственик - американеца от еврейски произход Реми Евар. В бизнессредите се коментира, че за акциите си в сливенското дружество АКБ Корпорация е получила около 2 млн. щ. долара и с тези пари е платила поредната вноска по заема към БУЛБАНК.

Банката пък разсрочи изплащането на заема

до юни 2002 година. Но в края на 2000 г. длъжникът й престана да обслужва кредита и поиска нова отстрочка. Николай Банев твърди, че е разговарял на няколко пъти с шефовете на БУЛБАНК, които според него проявили разбиране към проблема му.
Ръководството на банката, включително и г-н Луиджи Ловалио - и.д. председател на управителния съвет, се е убедило в нашата способност да изплатим целия кредит. Това съм го доказал с документи, уверява Николай Банев в цитираното интервю за в. БАНКЕРЪ.
Явно обаче, че в крайна сметка числата в бумагите му не са вдъхнали доверие на мениджърите на БУЛБАНК и те все пак са предпочели да предприемат съдебни действия срещу АКБ Корпорация.
В средата на миналата седмица в телефонен разговор с репортер на в. БАНКЕРЪ Николай Банев заяви, че има контакти на най-високо равнище в УниКредито, която притежава 85.2% от БУЛБАНК. Той се закани да ги използва, ако ръководството на българската банка не му влезе в положението. Банев реагира бурно в медиите и на новината, че по искане на Агенцията за държавните вземания (АДВ) Варненският окръжен съд е разпоредил да се наложи запор върху сметките и активите на девненския химически завод. В един от всекидневниците президентът на корпорацията се закани да направи всичко възможно съдията, който е взел това решение, да бъде санкциониран.
Запорът е следствие от започналите още на 30 октомври 2000 г. съдебни спорове между АКБ Корпорация и ръководената от Александър Раков АДВ. Тогава служителите на Раков внесоха във Варненския окръжен съд молба за откриване на производство по несъстоятелност на Полимери. Искът бе заради неплатени осигурителни вноски на стойност 1.5 млн. лв., както и за невнесени данъци за 977 хил. лева. Данъчните задължения са описани в облагателен акт от април 1999 г., който Полимери атакува пред Териториалната данъчна дирекция във Варна и пред местния окръжен съд. Той обаче още не се е произнесъл по казуса. Но служители на Александър Раков заявиха, че

счетоводната експертиза е потвърдила

съществуването на въпросните задължения.
Делото за несъстоятелност на девненския завод обаче бе спряно преди малко повече от месец, докато приключи съдебното производство по оспорването на констатациите в облагателния акт. АДВ, естествено обжалва определението за спиране пред Варненския апелативен съд, който още не се е произнесъл.
Междувременно защитата на Полимери лансира в съдебното производство тезата, че дружеството има възможност да обслужва задълженията си. Още докато делото по иска на агенцията за обявяване на химическия комбинат бе в окръжния съд, пред магистратите бе представен договор с чуждестранни фирма за изкупуване на продукция на предприятието на стойност 15 млн. щ. долара. Върху окончателното им решение ще повлияят и публикуваните в края на март финансови резултати на Полимери за 2000 година. Според тях чистата стойност на активите на завода е 134.277 млн. лв., а задълженията му са едва 9.026 млн. лева. При наличието на тези данни изобщо не би следвало да се коментира въпросът за несъстоятелността на предприятието. Но доколко публикуваните числа отговарят на действителността?
И за най-големите лаици е ясно, че

в баланса не е включен кредитът към БУЛБАНК

който Полимери дължи солидарно с АКБ Корпорация (около 6 млн. щ. долара). Трансформиран в левове, този дълг би увеличил задълженията на девненския завод повече от два пъти. Нищо чудно, за да изясни истинското финансово състояние на завода, съдът да се принуди да назначава цяла поредица от тройни и петорни експертизи. Това без съмнение ще забави крайното решение по заведеното от държавата дело.
Междувременно войната между доминираната от Николай Банев корпорация и държавата се прехвърли на още един фронт. От средата на май тази година Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) е започнала разследване на АКБ Корпорация заради подозрения в източването на Полимери. Това стана само седмица след като бе назначен нов състав на комисията. Дали става дума за опит за сплашване, или ДКЦК най-после сериозно се заема със задачата да контролира действията на емитентите, вероятно ще стане ясно още през следващите седмици.
Първите явни сигнали за кризата в империята на Банев дойдоха през 2000 г., когато ЛУКойл Нефтохим прекрати доставките си на етилен за Полимери. Това е основна суровина за производството на дихлоретан. Оттогава мощностите на химическия комбинат практически не работят, а броят на служителите му се топи като пролетен сняг.
Невъзможността да се разчита на етилена накара мениджмънта на Полимери да се захване да разработва резервни варианти за развитието на предприятието. Общото събрание на дружеството, проведено на 22 май 2001 г., прие програма за преструктуриране на мощностите, като усилията ще бъдат насочени към хлориране на природен газ и производство на готварска сол. Освен това ще започне изграждане на терминал за доставки на етилен на стойност 15 млн. лв., заяви за в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на АКБ Корпорация Ивайло Маринов.
Междувременно, типично в стила на Банев, фигурите по шахматната дъска бяха раздвижени. На преден план бе изведен

Консорциум Полимери Билд

учреден в началото на тази година. Според Маринов той ще се занимава с внедряването на новите производства в завода и с реинженерингова дейност. Сигнал за това, че новата фирма ще свири първа цигулка в бъдещото развитие на Полимери, са и персоналните рокади в структурата на корпорацията. Дългогодишният изпълнителен директор на химическия комбинат Анна Главинова вече заема водещ пост в Консорциум Полимери Билд, а на нейното място бе поставен Димитър Караиванов - бивш изпълнителен директор на АКБ Корпорация.
Плановете за преструктуриране на комбината могат да бъдат реализирани, само ако дружеството и неговият собственик разполагат с необходимите средства. Вероятно по тази причина Николай Банев от една седмица е в чужбина, където по неговите думи преговаря за финансиране със западни банки. Ако корпорацията и Полимери обаче получат някакви пари, те би трябвало първо да платят просрочените си дългове към своите кредитори.
Обтегнатите взаимоотношения между държавата и БУЛБАНК от една страна, и корпорацията и Полимери - от друга, са доказателство, че финансовото състояние на империята на Банев никак не е цветущо. Ръководството на химическия комбинат се опита да внесе светли тонове в мрачната картина за бъдещето му, като съобщи, че е продало японското оборудване за производство на поливинилхлорид, закупено през 80-те години. Голямата част от тази техника изобщо не е работила и един ден. Николай Банев заяви тези дни за в. БАНКЕРЪ, че сделката вече е факт и е на стойност 15 млн. щ. долара. Ако подобна сума постъпи в сметките на химическия комбинат, тя ще му стигне да се издължи към Агенцията за държавните вземания и да покрие дълга на АКБ Корпорация към БУЛБАНК. Дори ще останат и средства за преструктуриране на производството. Николай Банев обаче твърди, че парите от продажбата на японската инсталация няма да се използват за погасяване на дългове. За тази цел щели да се използват приходи от други източници. Какви по-точно и с какъв размер - Банев не пожела да уточни.
Ако Николай Банев изпълни заканата си и върне предоставения му от БУЛБАНК кредит, проблемите на АКБ Корпорация и Полимери до голяма степен ще бъдат решени. В противен случай драмата около двете дружества ще продължи да се задълбочава и няма да е изненадващо, ако до края на годината те се сдобият с нови собственици или управлението им бъде поето от синдици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във