Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУЛБАНК ДАВА АКБ КОРПОРАЦИЯ НА ПРОКУРАТУРАТА?

БУЛБАНК е решила да защитава с всички законови средства своите интереси и да принуди нередовния си длъжник АКБ Корпорация да си плати. Адвокати, които са запознати с юридическите тънкости на взаимоотношенията между банката и ръководената от Николай Банев корпорация, твърдят, че БУЛБАНК е сезирала прокуратурата за опасността от девненския комбинат Полимери да бъде изнесено имущество, чиято стойност надхвърля 13 млн. щ. долара. По този начин щели да бъдат накърнени интересите на кредиторите на предприятието, което е собственост на АКБ Корпорация, и заедно с нея дължи на БУЛБАНК над 6 млн. щ. долара. Точно това задължение контролираните от Николай Банев фирми не обслужват от края на миналата година. След като не успя да се споразумее с АКБ Корпорация, през май 2001 г. банката поиска от Софийския градски съд да обяви длъжника й в несъстоятелност и да повери управлението му на временен синдик. Очаква се съдът да разгледа искането в началото на есента.
АКБ Корпорация развали отношенията си не само със своя кредитор БУЛБАНК, но и с държавата. По искане на Агенцията за държавните вземания (АДВ) Варненският окръжен съд е разпоредил да се наложи запор върху сметките и активите на девненския химически завод. Той е следствие от започналите още на 30 октомври 2000 г. съдебни спорове между АКБ Корпорация и ръководената от Александър Раков агенция. Тогава нейните служители внесоха във Варненския окръжен съд молба за откриване на производство по несъстоятелност на Полимери. Искът бе заради неплатени осигурителни вноски на стойност 1.5 млн. лв., както и за невнесени данъци за 977 хил. лева.
Още през май 2001 г. в интервю за в.БАНКЕРЪ Николай Банев заяви, че може да изплати всички дългове към БУЛБАНК до края на юли. Уреченият срок отмина, но задълженията на АКБ Корпорация и Полимери към банката си остават неуредени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във