Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БУБ НЕ НАМЕРИ КУПУВАЧ ЗА СЪКРОВИЩЕТО СИ

Опитът на синдика на фалиралата Балканска универсална банка (БУБ) Владимир Дончев да пласира съкровището й удари на камък. БУБ притежава 55 експоната - бронзови статуетки, антични барелефи и апликации, римски и средновековни монети и църковна утвар. Преди няколко години Божидар Димитров, тогавашен директор на Националния исторически музей, е оценил тази колекция на повече от 1 млн. щ. долара, но тази цена е била взета насериозно само от шефовете на банката. През февруари 2000 г. БУБ бе затворена, а през май синдикът й Владимир Дончев нареди колекцията да бъде оценена повторно, за да бъде продадена на търг.


Оценителите са констатирали, че съкровището на БУБ не струва повече от 610 хил. лв. и това бе минималната цена, при която на 20 октомври то бе изложено за продажба. Интересът към колекцията обаче не е бил голям.


Обадиха се няколко граждани, които се представиха като посредници на чуждестранни лица. Двама от тях дори огледаха колекцията, която се съхранява в сградата на КАПИТАЛБАНК. Попитаха ме, ако я купят, дали могат да я изнесат зад граница, но аз им препоръчах сами да проверят това. Явно не са останали доволни от проучванията си, защото до 20 ноември - крайният срок за подаване на оферти, не се появи нито един кандидат-купувач, коментира синдикът Дончев.


С описаното по-горе съкровище е обезпечила задължение към КАПИТАЛБАНК за 510 хил. лева. Затова Дончев има намерение да прехвърли колекцията в полза на КАПИТАЛБАНК и да се отърве от този длъжник. В момента той води преговори по въпроса със синдиците й Добри Тасев и Филко Розов, защото прехвърлянето може да бъде осъществено само ако те поискат от съда колекцията да им бъде предадена.


Ако вземат съкровището, колегите от КАПИТАЛБАНК ще могат да продават предметите в него един по един и така малко по-малко да си върнат поне част от парите, които им дължи БУБ, смята Дончев. Добри Тасев и Филко Розов обаче все още не са решили как да постъпят.


Явно у нас няма платежоспособни колекционери, готови да инвестират в съкровищата на фалиралите ни банки. Четири години след като бе обявена в несъстоятелност, и ТБ Славяни не може да продаде колекцията си от антични и средновековни предмети, монети и църковна утвар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във