Банкеръ Daily

Финансов дневник

БТПП: Парите от резерва да се харчат внимателно

Въпреки песимистичните прогнози като цяло, има изгледи  България  да не  стигне до съществено  влошаване на  първоначалните прогнози за развитието на икономиката ни през следващата година. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по повод представянето на годишното издание "България в цифри". То съдържа резултати от 27 международни класации по различни категории за 2019 година. 

Всичко ще се определи  от това как ще се развият нещата в ЕС, от който страната ни е най-зависима, смята Цветан Симеонов. От БТТП напомниха, че според лятната икономическа прогноза на ЕК през следващата година ръстът на икономиката в страна ще е около 5,3 на сто, а тази година спадът ще е с около 7 на сто.

Ръководството на палата посочи, че

 мерките "60/40" и "80/20"

не е редно да продължават в този си вид, защото не е приемливо който е на работа да получава сто процента от възнаграждението си, а  същевременно и  който не е - да получава същото. По тази причина трябва да има някаква редукция на обезщетението за това, че не са в състояние да полагат труд, за да имат стимул да търсят работа и да има производство в страната, каза Симеонов.

Той прогнозира, че ще расте безработицата , ако не бъдат стимулирани  предприемачите да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка.

Международните класации отчитат намаляване на данъчната тежест в България, припомниха от БТПП.

"Ако съберем двата фактора -  че вече посягаме на ДДС, който е един от основните източници на приходи в бюджета, и започналото пренасочване на европейски фондове по различни програми -  това е показател, че вече посягаме и на резерва", каза Симеонов и призова внимателно да се харчат парите от него , за да не се стигне до увеличаване на данъците.

Резултатите

С три пункта се подобрява позицията на България по "Отворено правителството" и с шест пункта  - от 77 на 71 място по "Отсъствие на корупция".

"Страхувам се, че след нещата, които излязоха в публичното пространство в тази област, догодина ще бъдем в доста по-незавидни позиции", коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов. По отношение на Индекса на просперитет също доста неща са се влошили - "Безопасност и сигурност", "Лична свобода", "Социален капитал", "Бизнес среда" - леко влошаване, "Условия на живот" - малък спад, и в "Природна среда". При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България от 147 се премества на 151 място. Все още съществуват  затрудненията  при  откриването на фирма, влошено е положение и   по отношение на  получаване на  разрешения  за строеж. Страната ни се придвижва от 60 на 67 място по отношение на условията за получаване на кредит.

Времето за закриване на фирми също е  траен недостатък  за работа в страната, констатира анализа.

"Смешно е шест месеца да се "влачи" едно закриване", каза Симеонов и допълни, че са нужни  и законодателни промени, и промяна в практиката.

Има влошаване на Индекса за върховенство на закона за България в разделите "Ред и сигурност", "Изпълнение на регулациите", "Гражданско правосъдие", каза още председателят на БТПП.

Той допълни, че по Индекса за конкурентоспособност в раздел "Здравеопазване" страната изостава, защото реформите не се случват, а има и известно влошаване във "Финансовата среда". Без промяна е „Бизнес динамиката" и способността ни за иновации. "Ако в България няма промяна по тези два показателя, не може да се очакват добри перспективи за конкурентоспособността страната ни", коментира Симеонов.

От цитираните данни стана  ясно, че средномесечно от началото на годината безработицата е 7,5%, а към юни е около 8,3%. За София  тя е  4,2 на сто. По отношение на инвестиционната активност в страната Цветан Симеонов посочи, че България трябва да е внимателна, защото до голяма степен икономиката ни зависи от износа и инвеститорите ще продължат да бъдат по-предпазливи, ако няма сериозни перспективи за разширяване на българския износ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във