Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП ще се допита до хората дали искат еврото

Корнелия Нинова постави въпроса за еврото на обсъждане в БСП с цел да се започне този разговор. Идеите ни в документа подлежат на дискусия и ще обикаляме страната, за да се срещнем с организации. Няма как да си затворим очите, че в България има много хора, които поставят под въпрос полезността на това действие. Искаме да чуем какво мислят хората. Това каза Александър Симов от БСП пред Нова телевизия.

По думите му той има за цел не да предложи как да бъдат разпределяни бюджетно парите в държавата, а за промяна на модела и системата. 

„Ние говорим за цялостна реорганизация на държавата и това не е разговор за пари, а за реална и конкретна политика. Разговорът за пари един ден ще излезе на дневен ред. Корнелия Нинова говори за паралелната държава, която оперира с 10 милиарда лева. Ако бъдат създадени мерки, с които тези пари бъдат вкарани в бюджета, ще има пари за всичко”, категоричен бе Александър Симов.  

Според него една голяма тема не присъства в медийното пространство и това е темата за неравенството у нас.

„20% от най-богатите взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните в България. Това е чудовищна разлика, която формира две Българии, които нямат нищо общо помежду си. Ако не направим политика, която да запуши тази разлика, никога няма да можем да кажем, че сме просперираща държава. Затова са тези наши идеи за безплатни детски градини, за да имат младите хора перспектива, болниците да не бъдат повече търговски дружества и други”, каза депутатът от левицата. 

По казуса ЧЕЗ, Александър Симов беше категоричен, че държавата трябва да закупи дружеството. „Това не значи да го национализира, а да го купи. Частният монопол не е по-добър от държавния и дори десните икономисти вече го признават”, обясни народният представител.

На въпрос, дали БСП е за приемането на еврото, народният представител обясни, че лидерът на левицата Корнелия Нинова е казала, че трябва да започне разговор по темата. „На наши форуми сме казали, че приемаме влизане на страната в еврозоната. Ние не можем да си затворим очите, че в България има огромно количество хора, които поставят под въпрос полезността на това”, поясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във