Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП предлага ФГВБ да бъде попълнен със средства от резерва

БСП предлага Фондът за гарантиране на влоговете да бъде попълнен със средства от резерва на управление "Банково" на БНБ. От парламентарната група са внесли в парламента съответни промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, съобщи на брифинг в парламента депутатът от левицата Румен Гечев.

Той обясни, че с измененията се дава допълнителна възможност за попълването на гаранционния фонд с резерва от управление "Банково" на Централната банка. По думите му така няма да се наложи увеличаване на бюджетния дефицит над ограничението от 3% от БВП. Ще осигурим гаранционния фонд с тези допълнителни средства с по-малка цена за българската държава, посочи Гечев.

Гечев обясни, че  предложението на БСП е тези средства от управление "Банково" де бъдат предоставени заемообразно на гаранционния фонд, като в следващите години той ще възстанови тези средства в резерва със съответната основна лихва.

Гечев уточни, че в този законопроект левицата не предлага промени, свързани с частните пенсионни фондове. Този резерв на управление "Банково" няма нищо общо с Паричния съвет, тъй като резервът от над 5 млрд. лева, който се намира в другото - "Емисионно" управление на Централната банка, се запазва, отбеляза Румен Гечев.

Той обясни, че средствата в резерва на управление "Банково" са натрупани в резултат на разлика в цените на златото, разлика в лихвени проценти. 25% от банковата печалба на БНБ остава като резерв в банково управление, добави още депутатът.

Гечев съобщи, че тази сутрин са получили проекта за актуализация на бюджета и в момента го обсъждат с експерти, а за утре е насрочено заседание на временната бюджетна комисия.

Той посочи, че това, което се предлага, не е много по-различно от предложението на служебното правителство, освен че има малко намаление на разходите. Той обаче посочи, че от БСП имат принципни възражения срещу актуализацията и те са свързани със запазването на бюджетен дефицит от 3% от БВП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във