Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП пак сложи на масата отмяната на плоския данък

Корнелия Нинова и Румен Гечев

БСП направи пореден опит да отвори дебат за промяна на данъчната система. Заявката на социалистите е, че ако поемат управлението на страната след изборите през април, те ще заменят плоския данък с прогресивна система.

От парламентарната трибуна в четвъртък (28 януари) депутатът от БСП Румен Гечев остро разкритикува ГЕРБ, че по време на десетгодишното им управление не променят наследената данъчна политика и по-точно плоския данък от 10% върху доходите. 

Гечев подчерта, че плоският данък не носи положителни фискални, инвестиционни и социални ефекти за страната.

"В условията на паричен съвет фискалната политика е единствения инструмент за пазарно регулиране, за стимулиране на растежа и за преструктуриране на икономиката по критериите на засилващата се пазарна конкуренция в ЕС и на равнище световно стопанство", изтъкна депутатът и добави, че няма развита страна в света, която да е прилагала плоския данък като средство за стимулиране на икономиката и подобряване на жизнения стандарт.

БСП периодично подхваща темата за замяна на плоския данък, който бе въведен от правителството на социалистите начело с бившия им лидер Сергей Станишев. През ноември миналата година левицата внесе промени в Закона за ДДС, които предвиждаха прогресивна скала за облагане на доходите - за доходи над 3900 лв. ставка от 15 на сто, над 6000 лв. - 20 на сто и над 9000 - 25 на сто.

Естествено, мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" отхвърли текстовете. Специално депутатите на Бойко Борисов се зарекоха, че никога няма да вдигнат данъците в техен мандат. Корнелия Нинова пък даде ясно да се разбере, че вземе ли властта, ще реализира тези планове.

Темата тепърва ще се разгорещява, а на БСП ще се наложи да излезе на глава и с работодателските организации. В приоритетите си за 2021 г. АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ записаха, че категорично се застъпват за запазването на съществуващия данъчен модел и понижаването на дела му, преразпределен през държавния бюджет. Социалистите и бизнес лидерите ще се сблъскат челно по темата, защото стана ясно и че работодателите планират срещи с партиите и коалициите, на които социологическите агенции дават шанс са влизане в парламента, а БСП е сред тях.

В дебата за отмяната на плоския данък и експертите не успяват да постигнат единомислие.

Противниците на "десятъка" казват, че той не е изпълнил поставените му цели - нито е увеличил чуждестранните инвестиции, нито е повишил чувствително благосъстоянието на хората. А за капак е допринесъл и за увеличаването на неравенството между бедните и богатите. 

От друга страна, привържениците на плоския данък казват, че данъкът е лесен за събиране и е по-удобен за данъчната администрация. Те застъпват и тезата, че отмяната му ще лиши България от едно от много малкото ѝ предимства, които има в конкуренцията с останалите държави, за привличане на инвестиции. Другото им основно твърдение е, че увеличаването на данъците за по-високите доходи не означава, че тези средства действително ще постъпят в хазната, защото има редица техники за намаляване на данъците или избягване на заплащането им.

Концепцията за прогресивен данък е фундаментално проста: колкото повече печелите, толкова повече данъци плащате. Ключовата дума е справедливост. Както се казва обаче, "дяволът е в детайлите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във