Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП обеща да не вдига данъците за бизнеса

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че при управление на левицата няма да се увеличат данъците за бизнеса. Нинова е дала това обещание на среща с Българската стартъп асоциация, на която е представила икономическата програма и идеи на партията за управлението и възстановяването на страната. 

Едно от обещанията пред бизнеса е "стабилно законодателство, без лобизъм". Отделно соцлидерката заявила, че програмата й предвижда създаване на 5 електронни регистъра за облекчаване условията за бизнес, данъчни облекчения за стартъп, укрепване БАЕЗ в помощ на износа, обвързване на образованието с икономиката и създаване на национална гимназия за компютърни науки и високи технологии". 

Обещанията "на едро" продължават с борба с корупцията и налагане на съдебен контрол върху актове на прокуратурата. Както и преструктуриране на Банката за развитие с ориентация към кредитиране на малки и средни предприятия.

Преди седмица БСП отново отвори дебата за данъчната система. Заявката на социалистите е, че ще заменят плоския данък върху доходите на физическите лица с прогресивна система. Последното предложение на червените бе за хората с доходи до 3900 лв. ставката да остане 10%, като расте на малки стъпки до 10 400 лева, където достига малко под 30%. БСП иска също така максималният осигурителен доход да стане 3900 лв. и да има диференцирана ставка на ДДС за лекарства, медицински продукти и храни. 

В последния доклад на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) една от препоръките е да се обмисли намаляване на данъчната тежест за физическите лица с по-ниски доходи в средносрочен или дългосрочен план. "Плоският данък върху доходите на физическите лица от 10% без необлагаем минимум, съчетан с вноски за социално осигуряване, създава висока данъчна тежест за домакинствата с по-ниски доходи в сравнение с други държави. Независимо от това, потенциалните ползи от бъдеща реформа трябва да се претеглят спрямо предимствата на сегашната данъчна система", казват от ОИСР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във