Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП настоява за актуализация на бюджета

БСП настоява за актуализация на бюджета. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова остро разкритикува ГЕРБ заради начина, по който разпределят средствата за общините. Според нея управляващата партия умишлено занижава приходната част в бюджета, за да се реализират излишъци и "за да се похвалят с тях".

"По-важно е обаче, че тези излишъци се разпределят еднолично с решение на премиера, а не през държавния бюджет, както е определено в Конституцията", обясни Нинова и добави, че друг проблем е недофинансирането на някои общини.

"Против сме, че вместо да внесете актуализация на бюджета в парламента и да решим как се финансират общините, го правите еднолично и то по политически начин, предимно към общини поощрявани от ГЕРБ", не спести критиките си председателят на БСП, която допълни, че партията на Бойко Борисов наказва неудобните кметове, явно визирайки тези на левицата.

"В последните две години ГЕРБ са прехвърлили на местната власт задължения със 100 нормативни актове, без да предвиждат финансиране за това. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения. През 2018-а спрете с тази порочна практика", настоя Нинова и подчерта, че министрите на Борисов оказват безпрецедентен незаконен натиск върху някои градоначалници.

"Казвате им, че ако не се включат във ВиК асоциациите ще им спрете финансирането по оперативни програми", обвини тя и отново настоя бюджетните средства да се разпределят в парламента.

Наред с това Нинова обяви, че от БСП ще внесат жалба до Конституционния съд за отмяна на член от Закона за публичните финанси, който позволява средства на централния бюджет да бъдат разпределяни по общините без решение на Народното събрание. По думите й текстът давал възможност на управляващите "да изопачават бюджетната и финансова политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес". За жалбата са нужни 48 депутатски подписа, които вече са събрани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във