Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП: Какво се случва с приходите в държавния бюджет?

Имаме съмнения и притеснения за огромни нередности - как се събират приходите в държавния бюджет? Голяма част от тях не се събират. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев пред журналисти в Народното събрание.

„Днес внесохме решение за създаване на временна комисия за проучване създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система – БАЦИС в агенция „Митници“, допълни той.

Стойнев обясни, че има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите, които са направени в последния доклад. „Изводите са, че са налице технически възможности за манипулиране или неутрализиране на достъп до компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност. Съществува условие за заплаха на финансовата и икономическата сигурност на страната“, уточни той.

Според доклада служители на агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея.

„Искаме разследване на комисията за начина, по който функционира тази система, защото сме притеснени за приходите в държавния бюджет“, допълни зам.-председателят на левицата. Той обясни, че има 9 въпроса, които трябва да дадат отговор: кой е авторът на заданието за създаването на БАЦИС, кои са лицата, участвали в комисията, приела изпълнението на заданието за системата, ДАНС разследвала ли е поведението на изпълнителя, по отношение на създаването на условията за пробив в БАЦИС, свързан ли е изпълнителят с лица, които биха използвали условията за пробив? „Условията за пробив са открити още на база обучение на служителите и какви действия са предприети. Извършено ли е в Агенция „Митници“ обучение по информационна сигурност, има ли сигнали от обучаващите за нередностите в системата, има ли наказани лица за бездействие, свързани със създаването и функционирането на БАЦИС?“, продължи с въпросите Стойнев.

Според него трябва да се даде ясен и категоричен отговор -какво се случва с приходите в държавния бюджет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във