Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП и Реформаторите против новия законопроект за КТБ при обсъждането в парламента

Народните представители обсъждат доклада на бюджетна комисия за КТБ. В началото на заседанието лидерът на „Атака" Волен Сидеров предложи да отпадне разглеждането на първа точка от дневната програма. Това е именно докладът на Временната комисия по бюджет и финанси по Доклад на Българската народна банка относно събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка" АД и ТБ „Виктория" ЕАД като точка първа на редовното си заседание, но предложението не бе прието.

Жельо Бойчев от БСП-Лява България отправи процедурно предложение при обсъждането на доклада да присъства служебния финансов министър Румен Порожанов. Управителят на БНБ Иван Искров ще присъства при разглеждането.

Диана Йорданова, член на Временната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ, прочете доклада на комисията, в който се посочва, че Министерски съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор, ще извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и ще внесе в НС законодателни изменения в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело.

По-честно е да се спази законодателството каквото е, защото утре всяка банка може да поиска да бъде спасявана и няма да има аргумент да й се откаже, посочи Мартин Димитров. Той изрази позицията на Реформаторския блок, че най-евтиният вариант за обществото е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните депозити. Димитров посочи и че ако се вложат държавни пари в банка с отрицателен собствен капитал, означава да се увеличи бюджетният дефицит както станало в Словения.

От името на "БСП лява коалиция" депутатът Румен Гечев отново посочи, че парламентарната група е против спасяването на КТБ с държавни пари. Няма как да бъде оздравена банка, която е затворена 4 месеца. Няма инвеститор, за да спаси 5 лв. да вложи 500 хил. лв. Би било чудесно да бъде оздравена, но това не е възможно. Това е безмислено начинание, посочи Гечев.

Той заяви и че противоречи на конституцията предлаганото от бюджетната комисия решение, с което да се вмени на БНБ да предложи мерки за действия по оздравяването на банки, чиито собствен капитал е станал отрицателен.

Гечев освен това попита от трибуната кой и кога е променил формулировката на това предложение, тъй като в комисия в сряда при дебатите се е обсъждал текст, според който трябва да се вмени на БНБ да предприеме действия. Председателят на комисията Менда Стоянова уточни, че внесеният днес доклад отразява предложени редакции в текстовете, обсъждани в сряда и допусна, че Гечев не е разбрал, защото може да е имал тапи в ушите.

В залата беше допуснато ръководството на БНБ, но беше отхвърлено предложението да влязат директорите на КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във