Банкеръ Daily

Финансов дневник

БСП и ДПС предлагат 300 лв. минимална пенсия от догодина

БСП и ДПС предложиха в окончателния вариант на бюджета на ДОО да бъде записано, че минималната пенсия за стаж и възраст става 300 лв. от 1 юли 2019 година. Социалистите искат и преизчисляване на всички пенсии.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай разкритикува "Обединени патриоти", че популистки са обещали преди изборите 500 лв. минимална пенсия. "Няма как днес да излизате и да казвате: Добре, че бяхме ние за 200 лв. пенсия", посочи Аталай. Според него патриотите донесли само упадък на държавата, а ГЕРБ вече се чудели как да излязат от ситуацията. ДПС депутатът добави, че пенсионерите не ги устройвали 219 лв.  пенсия и били по-бедни в сравнение с управлението на Догановата партия. "Това че отказвате пенсията да стане 300 лв. е пълно безобразие", завърши Рамадан Аталай. 

Филип Попов от БСП направи същото предложение - но също така и таванът на пенсиите да отпадне. Попов изтъкна, че депутатите получавали 200 лв. на ден, а пенсионерите трябвало да издържат с толкова на месец. 

В отговор лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че благодарение на "Обединени патриоти" втора протурска партия не е влязла в сегашния парламент, визирайки ДОСТ на Лютви Местан. "Рамадан Аталай е поредният манипулатор. Цифрата 500 лв. минимална пенсия я няма в нашата програма. Придържайте се към фактите", каза Симеонов по адрес на ДПС.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ пък БСП не предложили преизчисляване и увеличение на пенсии, когато били в управлението, защото били царе на популизма, фалитите и дефицитите. Тя изтъкна, че през 2014 г. социалистите са увеличили минималната пенсия с 4.50 лева - от 150 на 154 лева.

В крайна сметка мнозинството отхвърли предложенията за пенсиите и така те ще бъдат увеличени на 219 лв. от 1 юли 2019 година. Дебатите по второто гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване продължават. Засега бе решено минималният осигурителен доход от догодина да стане 560 лв., а максималният - 3000 лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във