Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БРОМАК ЩЕ ПРИТЕЖАВА 89.21% ОТ КОРПОРАТИВНА БАНКА

Корпоративна банка ще увеличи капитала си от 30 млн. на 38.866 млн. лв., като 89.21% от него ще бъдат собственост на дружеството с ограничена отговорност Бромак, чийто едноличен собственик е председателят на надзорния съвет на кредитната институция Цветан Василев. В четвъртък Бромак получи разрешение от БНБ да увеличи дела си в Корпоративна банка от 86.68 на 89.21 процента. Застрахователната компания Виктория, която пък е свързано лице с Бромак, ще притежава 5.14% от акциите на кредитната институция. Един от предишните членове на надзорния съвет на банката Николай Велков остава с 33 нейни акции, всяка с номинал от десет лева.
Според Цветан Василев Корпоративна банка ще продължи досегашната си политика, като акцентира върху услугите за фирми и граждани с големи доходи. Мотото й Клиентите ни са скъпи ще остане актуално поне през следващите една-две години. Тази стратегия, която Корпоративна банка следва от две години, определено й носи успех, тъй като от края на 2003 г. до момента балансовото й число се е увеличило от 300 млн. на 750 млн. лева.
Специално за в.БАНКЕРЪ Цветан Василев заяви, че до една седмица в съда ще бъдат подадени документи за регистриране на акционерно дружество с капитал от 20 млн. лв., което да кандидатства пред БНБ за условен лиценз, позволяващ му да закупи фалиралата Международна банка за търговия и развитие като предприятие и на нейна основа да създаде нова работеща кредитна институция. Корпоративна банка ще притежава 10% от капитала на дружеството, а останалите 90% ще бъдат поделени между фирмите на Людмил Стойков - Еврометал ООД и Дюни АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във