Банкеръ Daily

Финансов дневник

Броят на руските банки ще падне до 360 в края на 2020 г.

Рейтинговата агенция „Експерт РА” прогнозира по-нататъшно свиване броя на действащите руски банки - до 400 в края на 2019 г. и до 360 към 1 януари 2021 г. Това съобщил Александър Раев, управляващ директор "Банкови рейтинги" по време на кръглата маса „Рейтинговите агенции в Русия: Вятърът на промените”, организирана съвместно с банкови анализатори, сочи ТАСС. "Ако говорим за тенденциите на банковия пазар, мнозина се тревожат от факта, че броят на трезорите намалява. Очакваме до края на годината да има поне 400 от тях", казал Сараев, като отбелязал още, че "агенцията прогнозира намаляване на броя на кредитните институции на руския пазар до 360 към 1 януари 2021 г."

Според Сараев това не представлява заплаха за кредитно-финансовата система на страната, защото си отиват само онези играчи, които не могат да намерят пазарната си ниша "Когато казвахме, че финансовият сектор на Русия ще се свие от 2 хиляди трезора (през 90-те години на миналия век - бел. редактор) до 400 банки днес, това означава само, че първоначално техният брой е бил твърде завишен", обяснил още той.

Според РЦБ към 1 януари 2019 г. в Русия е имало около 440 банки, а делът на публичния сектор в финансово кредитната система е около 72%.

По данни на Банката на Русия към 1 март 2019 г. в страната са били лицензирани 435 трезора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във