Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Брюксел затапи Брад Пит

Брюксел не чака дълго да затапи финансовия ни министър Симеон Дянков, след като омайвайки ни от синия екран, той обясни, че коледни добавки за пенсионерите нямало, защото закъснели плащанията по еврофондовете.


Няма връзка между тези плащания и коледните добавки на пенсионерите в България. Това се казва в съобщение на Европейската комисия от 10 януари по повод изказванията през декември на самонареклия се Брад Пит с очила.


Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са от изключителната компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове. Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, гласи официалната позиция на Брюксел.


През октомври миналата година се получи недостиг на близо 9 млрд. евро в бюджета на Европейската комисия и плащанията бяха спрени. Първоначално имаше съпротива от редица страни членки за актуализация на бюджета. Тя стана факт едва в края на 2012-а, като България е получила последния транш от 308 млн. евро на 28 декември следобед, по думите на Дянков. Именно несигурността дали ще ни бъдат възстановени всички направени искания за плащания е накарала финансовия министър да бъде предпазлив в обещанията.


Във вторник, 8 януари, министър Дянков обясни пред Нова ТВ, че миналата година е приключила с по-малък от заложения бюджетен дефицит и тази година спестените пари ще могат да се насочат за увеличаване на доходите на работещите в някои сектори като образованието и отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във