Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел засилва борбата с прането на пари

Европейската комисия публикува амбициозен и многостранен план за действие, с който се определят конкретни мерки, които Комисията ще предприеме през следващите 12 месеца с цел по-добро прилагане, надзор и координиране на правилата на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Комисията публикува и по-прозрачна и по-точна методика за идентифициране на високорискови трети държави със стратегически слабости в  борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, които представляват съществена заплаха за финансовата система на ЕС.

ЕК прие също нов списък с трети държави (т.е. извън ЕС), които изпитват слабости в това направление. Държави, които се включват в списъка са Бахамските острови, Барбадос, Ботсуана, Камбоджа, Гана, Ямайка, Мавриций, Монголия, Мианмар, Никарагуа, Панама и Зимбабве.

Държавите, които пък се изваждат от списъка са Босна и Херцеговина, Етиопия, Гвиана, Лаоската народнодемократична република, Шри Ланка и Тунис.

От съобщението на Еврокомисията става ясно, че през първото тримесечие на 2021 г. е предложи създаването на надзорен орган на равнище ЕС за борба с прането на пари и общи правила за всички държави членки.

Освен това се насърчава Европейският банков орган да използва пълноценно новите си правомощия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Около тези предложения от 7 май Комисията започна обществена консултация. Органите, заинтересованите страни и гражданите ще могат да изпращат своите становища до 29 юли.

"Трябва да сложим край на навлизането на мръсни пари във финансовата ни система. Днес подсилваме допълнително, чрез цялостен и всеобхватен план за действие, нашите защитни механизми за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. В правилата и тяхното прилагане няма място за слаби звена. Поели сме ангажимент да изпълним — бързо и последователно, всички тези действия през следващите 12 месеца. Освен това укрепваме глобалната роля на ЕС във връзка с формирането на международните стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма", заяви изпълнителният заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във