Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел спрял автоматичния обмен на данъчна информация с България заради НАП

Белгийци са засегнати от теча на лични данни от данъчната агенция в България миналия месец, съобщават белгийски медии. Поради тази причина Брюксел е спрял всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация с България - до ново нареждане.

От "НАПлийкс" са били засегнати данни на белгийци, живеещи в България и притежаващи банкови сметки в Белгия, а също така и данни на българи, живеещи в Белгия и притежаващи сметки в България.

Според в. "Соар" в България живеят 643 белгийци. Не е ясно колко от тях са пострадали от теча.

Белгийските, българските и европейските власти са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни, е уверила Федералната обществена финансова служба.

При хакерската атака бяха свалени лични данни на над 5.1 млн.души, а файловете бяха пуснати в интернет. 

В четвъртък бе обявено, че НАП е глобена с 5.1 млн. лв. заради скандала с теча на лични данни. 

Шефовете на  НАП вече заявиха готовност да оспорват глобата пред съда. Главният мотив на агенцията е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление, "осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита". Производството пред съда е на две инстанции.

Данъчната администрация обаче дори има дързостта да заяви, че обмисля предприемането на съдебни действия по отношение на извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и да се предприеме воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ  имуществената санкция, наложена  на приходната агенция  щяла да бъде насочена към заподозрените за атаката - "ТАД Груп".

Facebook logo
Бъдете с нас и във