Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел подготвя реверанс към страните с голям дълг

Йоханес Хан

Европейската комисия подготвя облекчаване на изискванията за равнището на държавния дълг в ЕС.

Еврокомисарят, отговарящ за европейския бюджет, Йоханес Хан поиска реформа на Пакта за стабилност и растеж, за да се приемат по-гъвкави правила за задлъжнелите страни.

В момента изискването, заложено в пакта, е държаният дълг да не надхвърля 60% от брутния вътрешен продукт. Това изискване обаче не се прилага от множество държави, особено членове на еврозоната. 

Затова предложението на Хан е тази строга граница да бъде премахната, а рамките на дълга трябва да се договарят с всяка страна поотделно. 

"Тези граници трябва да бъдат реалистични и да бъдат обвързани ясно определени срокове и с конкретни мерки за намаляване на дълга", уточни еврокомисарят пред германския вестник "Велт".

По думите му, в светлината на пандемията от коронавирус вече не е възможно да се групират заедно всичките 19 страни от еврозоната, 24 години след учредяването на Пакта за стабилност и растеж.

Гърция, чийто дълг е 205,6 процента от БВП, или Италия със 155,8 процента, не могат да достигнат целта от 60 процента от БВП в средносрочен план. Според Йоханес Хан дори и санкциите няма да помогнат. Освен това той изтъква, че страните с голям дълг се нуждаят от достатъчно държавни инвестиции, които да доведат до повече постъпления и до намаляване на дълговата тежест чрез по-силен икономически растеж.

Еврокомисарят посочва и необходимостта от структурни промени и консолидиране на разходите.

Йоханес Хан очаква през есента да започнат консултации за преразглеждане на Пакта за стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във