Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел отстрани 10 банки от участие в дългови продажби

Европейският съюз е отрязал десет от най-едрите банкови играчи на дълговия пазар от участие в примамливите продажби на облигации, средствата от които трябва да отидат за финансиране на "пандемичния" Фонд за възстановяване и устойчивост, информира "Файненшъл таймс". Основанията: нарушаване на правилата за почтена конкуренция в минали години.   

Брюксел пусна на 15 юни дебютна емисия на десетгодишни облигации - част от програмата си Next Generation EU (NGEU) - "Следващо поколение ЕС", която ще набави средствата за предоставяне на заеми и на безвъзмездна помощ за страните членки на блока. Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - заяви в интервю, публикувано на 14 юни, че стимулите на NGEU ще "трансформират бъдещето на Европа".

Сделките се осъществяват чрез т. нар. "синдикати" - група от банки, които получават комисионна, за да привлекат повече инвеститори. Десет от тях, включително едри играчи като "Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп", "Бенк ъф Америка" и "Барклейз", са били уведомени, че не могат да вземат участие в т. нар. "синдикат", заради предишни участия в скандали за пазарни манипулации, твърдят запознати с въпроса лица.

Говорител на Европейската комисия, която управлява дълговите емисии от името на ЕС, обяви, че банките, нарушили правилата за честна конкуренция на общността, "няма да бъдат поканени да наддават за индивидуални трансакции". Той допълни, че от уличените в неправомерни действия институции ще бъде поискано да докажат, че са взели "корективни мерки", които да не им позволяват да играят нечестно, преди да получат позволение за участие в подобни продажби.  

"Бенк ъф Америка", "Натиксис", "Номура", "Нат Уест" и "Уникредит" са получили забрана да се включат в синдикираните сделки заради антитръстовото решение на ЕК от май, че са участвали в картел за търговия на облигации по време на дълговата криза в еврозоната преди десет години. "Ситигруп", "Джей Пи Моргън" и "Барклейз", в допълнение към "Нат Уест", пък са били уличени преди две години в манипулиране на валутните пазари в периода от 2007-а до 2013-а. "Дойче банк" и "Креди агрикал" също са отрязани от участие в дебютната емисия заради априлската "присъда", че са участвали в различни картели за търговия на облигации. По данни на Dealogic, в списъка на "отстранените" влизат  седем от десетте най-големи банки по обем на продадения от началото на годината дълг на отделни европейски правителства и на транснационални книжа. 

Десетте кредитори, отпаднали от участие в управлението на емисиите, са в листата на 39-е т. нар. "първични дилъри" - банките, натоварени да наддават за книжата по време на регулярните дългови аукциони, които ЕС ще започне през септември. Тези отговорности понякога могат да се окажат "солени", затова инвестиционните банки по правило приемат комисионните, които получават, като "подсладител" за поетия ангажимент на първичен дилър. 

Висшестоящ банкер от един от отстранените от синдикираните сделки кредитори посочва, че "съществува деликатен баланс във взаимоотношенията между емитентите и първичните дилъри и това изключване може да го разстрои". Още повече, въпросните провинения са направени отдавна и са били "изкупени" (бел. ред. - основно чрез глоби и извънсъдебни споразумения).

По стартовата емисия на 15 юни са работили "БНП Париба", "Де Зет банк", "Ейч Ес Би Си", "Интеза Санпаоло", "Моргън Стенли", "Данске банк" и "Сантандер". Инвеститорите са подали заявки за над 140 млрд. евро за дълг с номинал 20 млрд. евро, по данни на ЕК. 

Осъществената продажба е първата от серията дългови емисии, от които трябва да се наберат 800 млрд. евро за Фонда за възстановяване и устойчивост. ЕК определи този фонд като безпрецедентен акт на фискална солидарност на ЕС. Досега общността е емитирала съвместни облигации за 90 млрд. евро, с които се правеха плащания по програмата за запазване на работните места SURE. По нея България е получила 511 млн. евро под формата на заеми. 

ЕС планира да проведе три синдикирани продажби преди августовските почивки, а до края на годината ще емитира съвместен дълг за 80 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във