Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Брюксел обуздава рейтинговите агенции

Брюксел реши да сложи край на неочакваните понижения на рейтингите на европейските държави. Агенции като Moody's и Standard amp; Poor's, сочени за основните виновници за възникването на финансовата криза, вече няма да държат в ръцете си финансовата стабилност на европейските икономики. Ако досега те можеха да поставят под въпрос стабилността на държавните икономики и да предизвикат истински хаос само с една оценка, то отсега нататък мощта им в Европа ще бъде силно ограничена.


На 16 януари се очаква Европарламентът да гласува в пленарната зала приемането на регламент, с който да се ограничи зависимостта на суверенния дълг на страните членки от оценката на рейтинговите агенции. Брюксел ще наложи изисквания за времето, през което могат да се издават рейтинги за държавни облигации. Ограничения ще има за оценяването на платежоспособността на корпоративния сектор. Ще има рестрикции и по отношение на възможността агенциите да притежават акции в оценяваните от тях компании.


Основна роля в ограничаване на зависимостта от международните рейтингови агенции ще изиграе откриването на независима Европейска фондация за кредитен рейтинг. Тя ще предоставя на инвеститорите собствени оценки на риска, рейтинги на държавни дългове и данни за основни макроикономически показатели. Освен това ще бъде създаден Европейски рейтингов индекс (EURIX), който да включва всички съществуващи на пазара рейтинги от регистрирани агенции за кредитни рейтинги .


Парламентът настоява да се премахне сегашната регулация, която обвързва решенията за закупуване и продажба с кредитните рейтинги с цел намаляване на сривовете на цените при промени в рейтинга и постигане на финансова стабилност.


За да бъдат държани под отговорност агенциите, инвеститорите и емитентите на ценни книжа вече ще имат правото да предявяват искове за вреди по отношение на рейтингите, които са доказано неоснователни или са нарушили техните интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във