Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел обсъжда кой да наследи Кристин Лагард

Европейският съюз настоява да има съгласуван европейски кандидат, който да замени Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд. 

"МВФ ще трябва да заемни Кристин Лагард, след като през миналата седмица тя беше номинирана за следващ президент на Европейската централна банка, като нейният мандат ще започне през ноември след  край на мандата на настоящия управител на ЕЦБ Марио Драги. Сред европейските държави има силно желание да бъде одобрен единен кандидат", заяви пред Ройтерс официален представител от ЕС пожелал анонимност преди среща на финансовите министри от еврозоната. 

Президентът на Еврогрупата Марио Сентено е сред онези, които работят по този въпрос, заедно с Финландия, която понастоящем е ротационен председател на Европейския съюз. Друг неназован официален представител заяви, че някои държави от общността искат кандидат от страна-членка на съюза - опция, която би могла да изключи възможни британски кандидати за поста, тъй като Великобритания трябва да напусне ЕС в края на октомври. В редица медийни публикации управителят на Английската централна банка Марк Карни се споменава доста често като един от възможните кандидати за следващ шеф на МВФ.

Лагард ще е първата жена, заставаща начело на ЕЦБ, и първият ѝ шеф, който не е икономист. На нея ще се разчита да предприеме мерки за засилването на разклатената икономика на еврозоната, за чиято монетарна политика ще отговаря. В биографията на 60-годишната французойка, която поразява всички със своята безупречна елегантност и прямото си говорене, се среща много често думата “първа”.

Тя вече направи пробив, когато през 2011 г. стана първата изпълнителна директорка на Международния валутен фонд. На този пост бившата първа жена ръководителка на адвокатската кантора “Бейкър и Макензи” успя да си изгради реномето на един от най-влиятелните в света представители на международните финанси. Преди това пък бе първата жена финансов министър на Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във