Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел иска повишаване на пенсионната възраст в целия ЕС

S 250 32583c07 9386 4277 b47e dc8c278666b1

За да се запази стабилността на пенсионните системи, Еврокомисията призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст, съобщи комисарят по социалните въпроси Мариане Тийсен.

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, се казва в доклад Европейската комисия. Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социалноосигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

"В момента средно 4 души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго", каза Мариане Тийсен.

"В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване", добави тя.

В бъдеще по-малък брой осигурени ще плащат вноски в пенсионната система - често по-ниски и/или нередовни вноски, тъй като те няма да съответстват на работа на пълно работно време и/или на обичайна заетост. В същото време повече пенсионери ще зависят от тях.

ЕК препоръчва също на правителствата национални мерки за насърчаване на раждаемостта и по-голям прием на мигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във