Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брюксел глоби банково трио за картел

Маргрете Вестагер

Европейските регулатори глобиха щатската "Бенк ъф Америка", швейцарската "Креди Сюис груп" и френската "Креди агрикол" с общо около 28.5 млн. евро за картелно споразумение при търговията на американски държавни облигации и книжа на агенции.

Най-солена глоба е определена на "Бенк ъф Америка" - 12.6 млн. евро. "Креди Сюис" трябва да плати 11.9 млн. евро, а "Креди агрикол" - над 3.9 млн. евро. Германската "Дойче банк" също е участвала в картела, но се спаси от потенциалното наказание с 21.5 млн. евро защото първа е информирала Брюксел за незаконното поведение.

"Търговците са договаряли стратегиите си, обменяли са чувствителна ценова информация и са съгласували цените", информира в имейл на 28 април еврокомисар Маргрете Вестагер, която отговаря за честната конкуренция на общността. Тя добавя, че "поведението на инвестиционните банки е ограничило конкуренцията на пазара, на който инвестиционни и пенсионни фондове редовно купуват и продават облигации от името на техните инвеститори и пенсионери". 

Макар че глобите могат да накърнят репутацията на виновните, те са доста по-ниски от наложените на предишни картели. Например, "Ситигруп", "Роял бенк ъф Скотлънд груп" и "Джей Пи Моргън Чейз" са сред петте банки, които през 2019-а се съгласиха да платят глоби в размер на общо 1.07 млрд. евро за договаряне на валутни търговски стратегии. 

Регулаторите на ЕС изостават след финансовите власти в САЩ и Великобритания в преследването на незаконни практики. Брюксел все още разследва "Креди Сюис" за манипулиране на валутни курсове в съучастие с други банки. Друг облигационен картел с участието на "Роял бенк ъф Скотлънд" и "Номура холдингс" пък бе изслушан официално в общността през 2019-а - акт, който обичайно предшества налагането на глоби. 

"Бенк ъф Америка", "Креди агрикол" и "Креди Сюис" не са коментирали официално наказанията. 

В обявените на 28 април резултати от разследването на техните сделки с държавни облигации се посочва, че търговците са разговаряли помежду си чрез терминал на агенция "Блумбърг". Те са обменяли нформация за търговската активност; споделяли са важни търговски данни; координирали са цените, подавани на клиентите; и са съгласували дейността си на вторичните пазари на облигации в периода от 2009-а до 2015-а. 

Брюксел посочва, че трите банки са се договорили да се въздържат или да отменят заявки, за да не допускат директна конкуренция помежду си. Освен това те са си разменяли търговски контракти и са комбинирали или редуцирали позиции, за да отговорят на търсенето на клиентите. Това е ставало без знанието на потребителите, че работят с повече от един търговец, което означава, че на практика клиентите са имали ограничен избор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във