Банкеръ Daily

Финансов дневник

Британското правителство продаде 7,7% от своите акции в Royal Bank of Scotland, губейки 2,66 млрд. паунда

Във вторник британското правителство продаде 7,7% от акциите, които държавата притежава в Royal Bank of Scotland за 2,5 млрд. паунда (около 3,33 млрд. щатски долара), реализирайки загуба от повече от две милиарда британски лири (за около 2,66 млрд. паунда) от част от инвестицията си в големия кредитор, който се наложи да бъде спасяван от фалит по време на световната финансова криза през 2008-а година, предаде агенция Ройтерс.

Правителството продаде акциите на институционални инвеститори по 271 пенса за всяка от тях. Тази цена е почти наполовина от цената, която властите в Лондон се наложи да плати по време на спасяването на RBS, наливайки в банката 45,5 млрд. паунда по време на разгара на финансовата криза. "Тази продажба представлява значителна стъпка в завръщането на RBS към цялостна частна собственост и за оставянето на финансовата криза зад гърба ни", посочи британският финансов министър Филип Хамънд.

Британската опозиционна лейбъристка партия критикува продажбата на акциите, след като информацията стана факт в понеделник вечерта, заявявайки, че данъкоплатците ще загубят и правителството е трябвало да продаде акциите на по-висока цена.

Трябва да се има предвид, че под ръководството на бившия главен изпълнителен директор Фред Гудуин, една от най-големите банки в света започна агресивен курс на разширяване, преди катастрофалната оферта през 2007-а година за покупката на холандския кредитор ABN AMRO да отслаби опасно много Royal Bank of Scotland точно преди старта на световната финансова криза.

Малцина твърдят, че британското правителство на лейбъристите по това време се е наложило погрешно да спасява големия кредитор, но годините след това бяха белязани от безмилостно преструктуриране и от поредица съдебни разходи за RBS, които в крайна сметка изтриха печалбите на банката и шансовете за връщане на парите на данъкоплатците.

Правителството планира да продаде останалата част от своя 62-процентен дял в Royal Bank of Scotland през следващите няколко години, като операцията най-вероятно ще протече по подобен начин, както в понеделник вечерта, въпреки че не е изключено част от акции да бъдат предложени и на британската общественост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във