Банкеръ Daily

Финансов дневник

Британските банки са съкратили 10 хиляди жени

Кредитните институции във Великобритания са освободили от работа повече жени отколкото мъже през миналата година, което противоречи на обещанията на сектора за равнопоставеност между двата пола.

Броят на дамите в петте най-големи британски банки е намалял с 3% през 2020-а, а на мъжете - с 2.1%, сочат данни, събрани от агенция "Блумбърг". Съкращенията са направени в изпълнение на дълго планираните редукции на разходите и са адаптирани към условията на работа в пандемична обстановка.

В "НатУест груп" позициите, попълнени от жени, са намалели с 9% срещу 5.2% спад при силния пол. "Стандард чартърд" е запазил броя на банкерите, но дамският персонал е редуциран с 2.2 процента. Тези две банки, плюс "Барклейз", "Лойдс бенкинг груп" и "Ейч Ес Би Си холдингс", осигуряват работа на почти половин милион души в света, като длъжностите са поделени почти поравно между двата пола. 

За дамското отстъпление има ред причини. 

Британските кредитори затварят от години клонове, обслужвани основни от жени, защото клиентите се пренасочват към онлайн банкиране. Тази тенденция се е ускорила по време на пандемичните карантини. 

Някои жени напускат доброволно работа. В "Стандард чартърд" разликата между половете на съкратените служители по-скоро е свързана с факта, че децата не ходят на училище и тежестта по обгрижването им пада основно върху нежния пол.

Доминик Хук от националния профсъюз "Юнайт", коментира, че огранизацията е подкрепила огромен брой жени, заети във финансовия сектор, които са се разкъсвали между служебните си задължения, домашните грижи и помощта за усвояване на учебния материал от децата.  

Този проблем не е характерен единствено за финансовия бранш на Острова.

"Делойт" установява, че 70% от работещите жени в деветте най-големи световни икономики смятат, че кариерното им развитие ще се забави от пандемията. Милиони дами са напуснали трудовия пазар в САЩ, а делът им на Уолстрийт остава нисък. Във Великобритания, според официалните данни, карантините срещу вируса са спрели дългосрочния ръст на дамската заетост. 

Все пак, в една област от британските финанси жените са направили сериозен пробив: назначенията на висши управленски позии. 

Повече от 300 фирми, включително и петте водещи кредитни институции на Острова, са подписали ангажимент да наемат на работа повече изпълнителни директори от нежния пол. И тук обаче изниква сериозен проблем: пандемията може да ограничи броя на дамите с опит в съответната област, ако напусналите работа продължат да се увеличават. А това ще попречи на заличаването на разликата между половете.

Това временно препятствие обаче не би трябвало да отказва банките от дългосрочната им цел да привлекат повече ръководители дами. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във