Банкеръ Daily

Финансов дневник

Британският финансов министър се среща с банкерите от Wall Street

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд е на посещение в Ню Йорк в опит да успокои най-големите американски банки за изхода от "Брексит".

Хамънд ще трябва да гарантира, че Лондон ще запази позицията си като водещ финансов център в света, след като разводът с ЕС приключи.

Той ще се срещне с мениджърите на Citi, BNY Mellon, Morgan Stanley, Goldman Sachs и други банки, които оперират на Лондонското Сити.

Визитата на Филип Хамънд се вижда като ключова, след като стана ясно, че британският финансов сектор може да изгуби до 38 млрд. паунда приходи в случай на т. нар. твърд "Брексит", който ще доведе до ограничаване достъпа на страната до единния европейски пазар.

Възникват и  все повече предположения, че секторът, който включва банки за обслужване на клиенти на дребно, компании за управление на активи, застрахователи и инвестиционни банки, ще загуби правата си, след като британското правителство договори излизането на страната от ЕС.

Британският финансов сектор генерира между 190 и 205 млрд. паунда приходи всяка година и дава работа на 1.1 млн. души. Браншът плаща и около 60 до 67 млрд. паунда данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във