Банкеръ Daily

Финансов дневник

Британският финансов министър омаловажи признаците за рецесия

Саджид Джавид

Британският финансов министър Саджид Джавид се опита да омаловажи днешните слаби данни от Острова, отбелязвайки, че икономическите фундаменти на страната остават силни и че това е предизвикателен период за цялата глобална икономика.

Правителството е решено да гарантира сигурност относно предстоящия на 31 октомври Брексит, посочи той и допълни, че заплатите във Великобритания растат, а заетостта е рекордно висока.

"Все още се очаква да растем по-бързо от Германия, Италия и Япония през тази година", отбеляза Саджид Джавид пред Би Би Си, коментирайки първото свиване на БВП от 2012 г. насам.

Той посочи, че спадът на БВП през второто тримесечие отразява "волатилността" на икономически данни и че "по никакъв начин не е изненадващ".

Финансовият министър обаче изобщо не очаква икономическа рецесия в Обединеното кралство.

Британският финансов министър посочи, че желае да сключи разумна Брексит сделка с Европейския съюз, но ако това не е възможно, тогава той няма да се изплаши от излизане на Великобритания без споразумение.

"Ако не се стигне до сделка, не се страхувам от нищо, не се притеснявам за това. Мисля, че ще сме готови за това, ще преминем през Брексит и ще излезем по-силни и още по-издръжливи", заяви Саджид Джавид пред телевизия Скай.

"Великобритания желае да постигне "разумна" Брекзит сделка, но е правилно да се подготви за развод с ЕС без сделка", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във