Банкеръ Daily

Финансов дневник

Британска финтех компания ще поддържа Apple Pay в България

Британската финтех компания Revolut обяви, че ще поддържа Apple Pay за своите потребители в България. Услугите ще бъдат достъпни също и в Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Румъния, Словакия и Словения на iPhone, Apple Watch, iPad и Mac устройства, съобщи Tech News.

Плащанията с Apple Pay са по-бързи от тези с традиционните дебитни и кредитни карти и могат да бъдат извършвани безконтактно чрез iPhone, Apple Watch или Safari на MacBook Pro и MacBook Air с Touch ID. Това превръща пазаруването в магазини, приложения и уебсайтове в удобство, което елиминира необходимостта от търсене на портфейл, поясниха от британската компания.

Revolut картата ще може да бъде добавена към Apple Pay чрез мобилното приложение Revolut или посредством апликацията Wallet. Когато се използва дебитна карта Revolut с Apple Pay, действителните номера на картите не се съхраняват нито на устройството, нито на сървърите на Apple, а се създава, криптира и съхранява уникален номер на акаунта в Secure Element чипа на даденото устройство. Така се гарантират сигурността и поверителността на всяка транзакция, осъществяваща се с еднократен уникален динамичен код за сигурност. Всяка покупка на Apple Pay се удостоверява с Face ID, Touch ID или с парола за даденото устройство.

Услугата Apple Pay първоначално беше въведена в Съединените щати през октомври 2014 г. и оттогава се разшири до десетки страни и територии. Услугата може да се използва навсякъде, където безконтактните плащания се приемат със съвместим iPhone или Apple Watch, както и от избрани приложения и уебсайтове. През май тази година бpитaнcĸата финтex компания Моnеѕе пусна услугата за първи път в страната ни. С Revolut могат да се правят безплатно трансфери в 26 вида валута по целия свят. Посредством безконтактната карта се извършват покупки без такси и комисионни в 130 държави, а превалутирането е по междубанков курс. Картата е предплатена и веднага след зареждането на Revolut сметката, е възможно да се използват Revolut Mastercard или Visa на милиони места по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във