Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брекзит излага на риск 30 хиляди британски работни места и 17% от банковите активи

Глобалните банки в Лондон може би ще трябва да предислоцират активи за 1,8 трлн. евро  към континентална Европа, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз, излагайки на риск до 30 000 британски работни места, показва проучване на базираната в Брюксел изследователска група Bruegel, цитирано от агенция "Блумбърг", цитирана от Националното радио.

Финансовите активи, които са потенциално изложени на пренасочване, представляват 17% от банковата система на Великобритания, се казва в доклада на Bruegel, публикуван в сряда. Въз основа на дискусии с участници на пазара, учените са изчислили, че 35 на сто от банковата дейност на едро в Лондон вероятно се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС.

Финансовите фирми ще трябва да преместят своя бизнес в рамките на единния европейски пазар след излизането на Великобритания от ЕС през 2019 година, тъй като това вероятно ще означава край на т.нар. "паспортни" банкови права, чрез които фирмите безпроблемно обслужват останалата част на единния европейски пазар от техните централи в Лондон.

За да се предпазят от загубата на подобен достъп, банките вече обсъждат с европейските регулатори възможността за създаването на нови техни бази в рамките на ЕС и са заявили, че ще започнат процес на придвижване на персонал в рамките на няколко седмици, след като британското правителство задейства преговорния процес по "Брекзит" както се очаква до края на март, се посочва в доклада на Bruegel.

Базираните в Лондон финансови фирми най-вероятно ще трябва да пренасочат около 10 000 служители в тези нови техни структури в рамките на континентална Европа, показва оценка на изследователската компания. Допълнително между 18 000 до 20 000 души в свързаните с тях професии, като адвокати, консултанти и счетоводители, може би също ще бъдеат преместени.

Трябва да се има предвид, че прогнозите на Bruegel се намират в най-консервативната част на спектъра.

Индустриалната лобистка групировка TheCityUK прогнозира, че около 35 000 банкови работни места могат да бъдат преместени, като те може да нараснат дори до 70 000, когато към тях бъдат включени и свързаните с тях други финансови услуги. Главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Group Plc - Ксавие Роле пък заяви, че "Брекзит" вероятно ще доведе до 232 000 работни места, които ще напуснат Великобритания.

Британската индустрия на финансови услуги генерира годишни приходи за до 205 млрд. паунда и в нея работят 1,1 млн. души, според доклад, изготвен от консултантската фирма Oliver Wyman по поръчка на TheCityUK.

През миналия месец изпълнителният директор на американската банка JPMorgan Chase & Co - Джейми Даймън заяви, че изглежда ще има по-голямо придвижване на работни места, отколкото сме се надявали, докато шефът на HSBC Holdings Plc - Стюарт Гъливер каза, че персонал, генериращ около 20% от банковите инвестиционни приходи в Лондон може да се премести в офисите на компанията в Париж.

Ако европейските финансови фирми, които към настоящия момент са концентрирани в Лондон, бъдат фрагментирани в 27-те страни - членки на ЕС, то разходите по заемите вероятно ще се оскъпят, тъй като банките ще се стремят да компенсират по-високите си харчове, свързани с евентуалното преместване, се казва в изследването на базираната в Брюксел изследователска група. Това от своя страна може да струва на домакинства и на предприятия в рамките на ЕС допълнително от 6 млрд. евро до 12 млрд. евро годишно, или до 0,1% от общия европейски БВП, показват изчисленията на изследователите от Bruegel.

Facebook logo
Бъдете с нас и във