Банкеръ Daily

Марк Карни:

Брексит е първият тест за нов глобален ред

Марк Карни

Брексит може да бъде тест за това  как световната икономика може да се справи с новите правила за търговия. Това заяви управителят на Bank of England Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

"В много отношения Брексит е първият тест за нов глобален ред. Същевременно може да се повиши демократичната отчетност. Процесът ще повлияе както на краткосрочните, така и дългосрочните прогнози за глобалния растеж", смята Карни. По думите му за целия свят ще е важно Брексит да намери решение в следващите седмици. 

Забавянето на икономиката на Китай, несигурността и нарастващото напрежение около търговската политика и корпоративния дълг са другите потенциални рискове за глобалния растеж, каза още Марк Карни. Според него продължителният период на несигурност по отношение на търговията може да подкопае световния растеж. За пример може да послужи именно несигурността около Брексит, която е риск за британската икономика, разтърсва домакинствата и компаниите и спира инвестициите.

"Съществува риск Брексит да подбие растежа и просперитета за всички. Загрижеността за тази възможност вече накърнява инвестициите, работните места", отчете управителят на Bank of England.

Все пак според Карни глобалната експанзия е "по-вероятно" да се стабилизира около новите тенденции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във