Банкеръ Daily

Финансов дневник

Брексит е прогонил 7500 банкери и активи за 1.6 трлн. долара

Фирмите за финансови услуги, които работят във Великобритания, са прехвърлили 7500 служители и активи за 1.2 трлн. паунда (1.6 трлн. щ. долара) в държави от Европейския съюз преди Островът да напусне официално общността. Експерти на "Ърнст и Янг" очакват отливът да продължи и през идните седмици. 

В анализ, публикуван на 1 октомври, консултантската фирма, която следи 222 от най-едрите финансови компании със значителна дейност в Англия, посочва, че около 400 преразпределителни операции са били обявени само през миналия месец. Откакто британците гласуваха през 2016-а да напуснат ЕС, финансовият бранш е разкрил 2850 нови работни позиции в общността, като най-предпочитаните дестинации са Дъблин, Люксембург и Франкфурт.  

От 2021-а фирмите в европейската финансова столица ще загубят правото си да предлагат услуги на територията на ЕС. Те ще трябва да разчитат на уверенията на общността, че ще предостави на Острова т. нар. реципрочност да осъществява бизнес с потребители от региона, който осигурява една четвърт от всички приходи на Лондон. Доколкото изобщо не е сигурно, че ЕС ще даде подобен достъп, финансовите играчи ще трябва да засилят присъствието си на Континента. 

"Джей Пи Моргън Чейз" е прехвърлил както активи, така и персонал през последните седмици, а "Голдмън Сакс груп" планира да премести още 100 служители в Европа. В анализа на "Ърнст и Янг" се посочва също, че 24 фирми за финансови услуги са обявили, че ще прехвърлят активи извън Великобритания заради несигурността около начина на постоянен достъп на лондонското Сити до потребителите от ЕС.

Засега английската столица все още държи лъвския пай от активите на американските банки в Европа. Петте най-едри акули от Уолстрийт са подсигурили британските си поделения с основен капитал в размер на 136 млрд. щ. долара в края на 2019-а, срещу едва 45 млрд. долара в Европа. Новите трансфери през идните месеци преди изтичането на преходния период за Брексит обаче се очаква да притворят ножицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във