Банкеръ Weekly

корекции

Брат и дядо плачат за до 5 хил. лева

Менда под обсада.

Таван за обезщетенията на най-близките роднини – съпруг и съпруга, деца и родители, на починал при пътно-транспортно произшествие няма да има. Остава сегашният режим - да доказват болките и страданията си пред съда по скалата от едно до десет. Таванът за разширения кръг роднини да бъде до 5000 лева. Това е (пред)последното предложение на ГЕРБ. Обяви го председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ обсъди напрежението, което предизвикаха проектопромените в страната и исканията на протестиращите.

От август, когато излезе решението на Върховния касационен съд, до 1 ноември са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение при средна претенция от 100 хил. лв., посочи Стоянова, която е изчислила, че това прави около 100 млн. лв. допълнително от разширяването на кръга роднини в резултат на решението на ВКС. Ако този таван от 5000 лв. за разширения кръг роднини не се случи и остане досегашното положение, това означава допълнителни разходи за застрахователите и те ще бъдат принудени да вдигнат застраховката „Гражданска отговорност“, обясни Стоянова.

До идеята за таван на обезщетенията се стигна, след тълкувателно съдебно решение, с което се разширява кръгът от родствениците с право на обезщетение при загинал в катастрофа. Това увеличи исковете към застрахователите и техните разходи. Затова те повишиха цената на "Гражданската отговорност" и за да няма ново увеличение поискаха размерът на обезщетенията да бъде регламентиран.

Застрахователите скочиха. Цветанка Крумова - експерт по застрахователно право, заяви, че след разширяване кръга на лицата с право на обезщетение при претърпян пътен инцидент застрахователите ще бъдат принудени да повишат „Гражданската отговорност" няколко пъти, ако не се въведе таван на обезщетенията.

Много юристи обаче споделят, че застрахователите интерпретират неправилно тълкувателното решение на съда, заради което да се избере между две злини - или рязко да се вдигне цената на "Гражданската отговорност", или рязко да се намалят обезщетенията за починали на пътя. Адвокат Деян Николов обясни защо се интерпретира неправилно тълкувателното решение на съда: „Върховния касационен съд казва, че такова обезщетение ще се присъжда само по изключение", посочи адвокатът.

Немалка част от адвокатската гилдия, която печели солидни суми, като издирва роднини на загинали на пътя и им предлага услугите си срещу съответните комисионни, за да получат те по-бързо обезщетения от застрахователите, казват, че „поставянето на таван на обезщетението е като да определиш цена на живота".

Не липсва и одобрение от гилдията на защитниците. "Поздравявам Менда Стоянова за държавническото поведение. Към момента има над милион пенсионери, които имат собствени автомобили. Ако не се приемат тези промени в Кодекса на застраховането, ще трябва да заплатят една непосилна цена на застраховката "Гражданска отговорност". Тя ще е около 1000 лeва", каза  адвокатът Теодор Петров. Той допълни още, че предложените промени са направени на базата на най-добрите европейски практики.

 В (пред)последното предложение са направени две неща. "Първо – да се изработи методика, чрез която с индикатори да се оценяват имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ – да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица”, поясни Стоянова.

Тя е на мнение, че задължително трябва да има таван на обезщетения за онзи кръг лица, който досега не е бил включен, ако не искаме цената на застраховката да скочи драстично.

„Ако аз изтегля предложението си, цената на „Гражданска отговорност” ще се увеличи. Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, заяви още Менда Стоянова, уточнявайки, че не става въпрос за лобиране в полза на една или друга застрахователна компания.

„Ще поискам среща с президента и финансовия министър, защото искам Румен Радев да разбере как точно стоят нещата и да изрази информирана позиция. Ще се постарая да му обясним проблема със застраховките и се надявам да застане на наша страна”, уточни Стоянова.

Президентът Радев обаче отхвърли предложението за „обучение“ от страна на ГЕРБ като се мотивира, че законовите инициативи трябва да се дискутират с обществото, а не с него, защото това не е в неговите правомощия. Той стоял в края на законодателния процес, което не е лъжа.

„За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че „Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, поясни председателят на бюджетната комисия.

Предишното предложение на ГЕРБ, внесено от Менда Стоянова, вместо да мине по нормалния си път през правителството и да бъде внесено от негово име, беше следното:

1. 20 000 лева на съпруг, съпруга или лице, с което починалото лице е било в съжителство на съпружески начала по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта;

2. 20 000 лева на всяко дете, включително осиновено дете;

3. 20 000 лева  на  всеки  родител,  включително осиновител;

4. 15 000 лева на всеки брат или сестра;

5. 5 000 лева на друго лице, по изключение, поради създадените емоционални отношения с починалото лице по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело да смъртта.

Проектът за изменения на Кодекса вече беше приет на първо четене в пленарната зала на 25 октомври, предстои да бъде разгледан на второ четене.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във