Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БРАГОТИ ТРАНСФОРМИРА БАНКА ЛЕОНАРДО

Джерардо Браготи - един от най-влиятелните инвестиционни банкери на Стария континент, получи на 24 април разрешение от Банка д'Италия да превърне малката италианска финансова институция Банка Леонардо (Banca Leonardo) в групировка за консултиране на корпоративни обединения и за частни инвестиции. Банка Леонардо обяви същия ден, че е получила солидна капиталова инжекция за финансиране на дейността си от впечатляваща група именити финансисти, включително белгийския бизнесмен Албер Фрер и бившия управител на инвестиционния бутик Лазард (Lazard) - Майкъл Дейвид-Уейл. Всъщност Браготи също е кадър на Лазард и на него се дължи челната позиция на инвестиционната банка в консултантския сектор на сливания и поглъщания в Италия. Той напусна преди година в резултат на спор за управленските постове, след като Лазард направи първоначална публична емисия на акциите си.
След раздялата си с Лазард Браготи реши да започне собствен бизнес, но предпочете да купи Банка Леонардо, вместо да създава нова, защото разрешението на контролните органи за подобна сделка се получава по-лесно, а и банката има утвърден списък от богати клиенти. Това доведе до преговори между него и акционерите на частната банкова групировка, специализирана в брокерски и частни банкови услуги. Браготи ще плати 105 млн. евро и веднага ще инжектира други 360 млн. евро в Банка Леонардо, чийто акционерен капитал ще бъде увеличен на 780 млн. евро, като вече е договорено и повторно му повишение. Групировката начело с Браготи - на поста главен изпълнителен директор, ще съсредоточи дейността си върху консултантски услуги, дребни и средни сделки за частни инвестиции и управление на активите на богати индивиди. След Италия е планирано Леонардо да открие офиси във Франция, Испания, Холандия и Белгия.
Фрер, който е на-едрият акционер във френската компания Тотал, ще притежава 20% от акциите на Леонардо. Групировката Юразео на Дейвид-Уейл също ще държи 20% от книжата на италианската банка. Другите акционери са влиятелната италианска фамилия Аниели, испанската Абелло, застрахователната компания Алианц, Бенетон и Пирелли. Делът на Браготи ще е 5% и той единствен ще притежава отделни акции клас В със специални права, гарантирани от местното законодателство.
Браготи последва много други влиятелни банкери, които напоследък се разделиха с инвестиционните банки, в които работеха. Джоузеф Перела от щатската Моргън Стенли (Morgan Stanley) например основа собствена компания и вече привлича в нея видни експерти от бранша. По данни на Томсън файненшъл, след напускането на Браготи Лазард е паднала от първо място през 2004-а на девето през миналата година сред консултантите на корпоративни сливания и поглъщания в Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във