Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БРАДЖОТИ АТАКУВА ЛАЗАРД ВЪВ ФРАНЦИЯ

Джерардо Браджоти, един от най-влиятелните европейски бизнесмени, обяви на 3 юли, че купува френския финансов бутик Тулуз е Асосие. Условията по сделката са поверителни. Известно е единствено, че тя ще се осъществи главно под формата на размяна на акции. Операцията ще позволи на Браджоти да вкара на френския пазар базирания в Италия финансов бутик Групо Банка Леонардо (Gruppo Banca Leonardo), който основа миналата година. По този начин той ще се конкурира пряко с бившия си работодател Лазард (Lazard) на собствената му територия на френския пазар.
Тулуз е Асосие е основан през 2000 г. от Жан-Баптист Тулуз, работил за инвестиционните банки Лиймън брадърс (Lehman Brothers), Ротшилд (Rothschild) и Уорбърг (Warburg). След като през 2004 г. успя да привлече за старши партньор бившия председател на френската банкова групировка Креди Лионе (Credit Lyonnais) Жан Пейрелевад, Тулуз е Асосие спечели привлекателни мандати за едри сделки. Към тях спадат и съветите, предоставени на френската телекомуникационна компания Франс телеком около продажбата на телефонния й указател (Pages Jaunes) и консултациите на енергийната фирма Сюез по сливането й с Газ дьо Франс. След обединението с Банка Леонардо Тулуз ще оглави европейските инвестиционни операции на новата структура, а Пейрелевад ще оглави дейността й във Франция.
Сделката ще доведе до интригуващ сблъсък между Лазард и 52-годишния Браджоти. Той напусна миналата година римския офис на инвестиционната банка, откъдето ръководеше дейността й в Италия, Бенелюкс, Германия, Испания и скандинавските държави. Причина бе несъгласието му акции на Лазард да бъдат пуснати на фондовата борса. Допълнителна подправка на интригата ще бъде и назначението на други двама ветерани от Лазард в Банка Леонардо. Единият е холандецът Ремерт Лаан, който ще контролира дейността на италианския бутик в Холандия. Другият е Жан-Клод Хаас, работил 30 години в парижкия офис на Лазард. Той напусна миналата година и ще постъпи в Банка Леонардо като съветник.
Тулуз е Асосие, която е чисто консултантска фирма без дейност на капиталовите пазари, се вписва отлично в бизнес модела на Браджоти, който иска да изгради широка гама от специализирани услуги. Банка Леонардо успя да привлече инвестиции от най-големите имена в европейския бизнес, включително и от белгиеца Албер Фрер и от италианската фамилия Аниели. Браджоти работи с фирмата за автомобилни гуми Пирели по преструктурирането на холдинговата й компания Олимпия, както и по продажбата на швейцарската банка на Фиат на местния застраховател Дженерали. Амбициите на финансиста са да разшири дейността на банката в Испания, Германия, Бенелюкс и Скандинавия.
Италианецът е сред групата видни банкери, които през последните месеци основаха нови финансови бутици, за да покрият растящото търсене на специализирани услуги от страна на големи корпоративни клиенти. Последната едра риба в езерото - фирмата Перела Уейнбърг партнърс, бе открита официално на 15 юни след почти едногодишна подготовка. Неин шеф е прочутият ветеран от Уолстрийт Джоузеф Перела, а партньорите му са играли ключови роли в щатските инвестиционни банки Голдмън Сакс (Goldman Sachs), Мерил Линч (Merrill Lynch), Моргън Стенли (Morgan Stanley) и дори в годините на разцвет на Фърст Бостън (First Boston). Перела Уейнбърг партнърс започва работа от временни офиси, наети от правни фирми в Ню Йорк и Лондон, има близо 1 млрд. щ. долара капитал и напълно комплектован екип. Първоначално тя ще акцентира върху предлагането на корпоративни консултантски услуги без тежката бюрократична машина на управление и винаги ще е на разположение на клиентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във