Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов загатна, че ГЕРБ ще подкрепят държавния монопол в хазарта

Ако докладът на Държавната финансова инспекция за плащаните от хазартните фирми такси е верен, много хора ще имат проблеми, заплаши премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. 

Директорът на финансовата инспекция Георги Начев обяви в сряда, че текстовете от Закона за хазарта дават възможност за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта. От уточненията на АДФИ стана ясно, че по този начин за последните пет години държавата е пропуснала приходи в размер на приблизително 210 млн. лв. от държавни такси. 

"Съпоставката на числата за периода 2014-2019 г. сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече", поясни Начев.

Това бе първият коментар на министър-председателя Борисов, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи промени в закона, според които моментните лотарии ще се предлагат единствено от Българския спортен тотализатор. 

Проектът предизвика обвинения от страна на бизнесмена Васил Божков, че се цели национализация на неговите лотарийни фирми и даването на бизнеса на друг човек. Той оповести официално, че ако му вземат "Националната лотария", ще се оттегли от футболния клуб "Левски".

"За какво одържавяване и каква национализация се говори? Никой на никого не взема фирмата. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лиценза, фирмата си е негова", коментира още премиерът.

Министър-председателят съобщи, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, ако се стигне до гласуване на промените в Закона за хазарта, да изразят позицията на ГЕРБ.

"Ние можем да подкрепим, но изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност. Внушението е, че трябва едва ли не да се вкарат други играчи в този бизнес. Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е, няма от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да изпратим, да се провери и да се констатира и това го правим в много фирми, в много компании и места. Сега е дошло времето на проверката тук", добави Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във